Dobruška musela ministerstvu dopravy zaplatit skoro 54 tisíc korun kvůli omlazování ojetin

Spor kvůli nelegálnímu přihlašování aut v Dobrušce pokračuje (zdroj: ČT24)

Deset let starý případ nelegálního přihlašování aut z ciziny pokračuje. Radnice v Dobrušce na Rychnovsku nyní musela zaplatit ministerstvu dopravy více než 53 tisíc korun, protože resort stejnou částkou odškodnil jednoho z poškozených. V pondělí proto radní města rozhodli, že peníze začnou vymáhat po viníkovi, tedy bývalém vedoucím odboru dopravy v Dobrušce Radovanu Antlovi.

Bývalý vedoucí odboru dopravy v Dobrušce schválil uvedení 205 aut do provozu, a to s padělanými doklady. Jednalo se o vozidla z Německa, Francie a Švýcarska. Za to muselo město zaplatit ministerstvu dopravy 53 800 kroun. 

„Jeden z účastníků řízení vyhrál soud, uplatnil náhradu vůči ministerstvu dopravy. Resort tak chce nyní regresní náhradu po městě, a my to budeme chtít po po panu Antlovi,“ řekl tajemník Městského úřadu v Dobrušce Jan Šťastný.  

Podmínka a pokuta 400 tisíc

Antl se při vyšetřování případu policii nepřiznal. Před soudem ale uzavřel dohodu o vinně a trestu, výsledkem čehož byla tříletá podmínka a pokuta v hodnotě 400 tisíc korun. Delikt dodnes pronásleduje městský úřad i majitele vozidel.

Škodu Octavii si v bazaru koupila i Darina Frišmanová. O doklady k vozidlu v novém řízení přišla, s autem tak na silnici vyjet nemůže. „Byla podaná žaloba na stát, ale stále to není u konce. Pokračuju dál,“ uvedla Frišmanová.  

Aféra s nelegálním přihlašováním aut včetně těch kradených zasáhla radnice napříč celou republikou. Například v Kolíně, Mladé Boleslavi nebo Kraslicích. Veřejnou správu spor přimněl ke zpřísnění kontroly práce úředníků.