Chytré kontejnery v Praze budou hlásit zaplněnost. Město očekává úsporu

Chytré kontejnery v Praze (zdroj: ČT24)

Až šest tisíc kontejnerů na tříděný odpad v Praze dostane senzory, které budou sledovat zaplněnost nádob v ulicích, a popelářské vozy pak podle toho upraví svoz. Město očekává, že díky tomu i u méně zaplněných míst ušetří. Přesto od začátku roku zřejmě podraží poplatek za komunální odpad, ten už letos vzrostl o třicet procent.

Ke kontejneru na papír v Dejvické ulici popelářská auta jezdí pětkrát týdně. Díky senzorům uvnitř nádob pracovníci městských služeb vědí, jak často papír vyvézt.

„Senzor je vidět ve střední části nádoby, aby měřil v celém objemu, a šestkrát až osmkrát denně vyšle paprsek, který letí směrem dolů,“ popsal operátor ICT Oddělení inovativních a pilotních projektů Smart City Ondřej Šárovec.

Odrazí se od odpadu a podle času senzor vyhodnotí zaplněnost nádoby. Zatím to Praha zkoušela na čtyřech stech šedesáti místech, u některých už díky tomu upravila četnost svozů. „Už během toho pilotního provozu docházelo ke změnám frekvence a ke generování úspor. Samozřejmě dopad na to měl i covid. Třeba došlo k razantnějšímu naplňování plastů, protože lidé začali více používat jednorázové obaly,“ řekl Šárovec.

Do konce příštího roku by mělo mít senzory na šest tisíc podzemních kontejnerů. Provoz vyjde letos město na třicet milionů korun. Kvůli zdražení energií a dopravy ale magistrát chystá další navýšení poplatku.

„Skutečně hrozí to zvýšení především tam, kde jsou ty velké nádoby a častý svoz, a to je na sídlištích,“ řekl náměstek pražského primátora a radní pro životní prostředí, infrastrukturu a vybavenost Petr Hlubuček (STAN).

Zdražení by mělo motivovat i k většímu třídění a používání hnědých popelnic na biologický odpad. Například v Pražské tržnici, kde ho týdně vyprodukují až patnáct set litrů, proto nově zpracovává zbytky zeleniny a ovoce velkoobjemový kompostér.