O bývalém squatu Milada se rozhodne v příštích čtyřech letech, univerzita shání peníze na rekonstrukci

Univerzita Karlova dokončila průzkum technického stavu prvorepublikových vil Milada a Miluška, které v lednu za téměř šedesát milionů korun koupila od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). České televizi to potvrdil mluvčí univerzity Václav Hájek. Obě budovy mají zásadní statické poruchy a hrozí, že místo rekonstrukce dojde k jejich demolici.

Definitivní rozhodnutí padne až v příštích čtyřech letech, kdy má z oblasti kolem vil vzniknout moderní areál pro výuku a ubytování. Na ten ale univerzita zatím nemá peníze a shání je z veřejných zdrojů a dotací.

„V říjnu byl finalizován stavebně technický průzkum obou vil. U objektů byly konstatovány dlouhodobé degradační procesy vlivem zatékání do objektů, zásadní statické poruchy, poškození konstrukcí a materiálu a napadení dřevokaznými houbami,“ říká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Podle něj už univerzita zná i odhad nákladů na rekonstrukci zmíněných vil na pomezí pražských čtvrtí Libeň a Troja, částku ale mluvčí zatím zveřejnit nechtěl. V lednu je koupila od ÚZSVM za celkem 60 milionů korun spolu s pozemkem větším než dva hektary, který kromě vil zahrnuje i přilehlý lesík.

Vilám dál hrozí i demolice

To, zda se vily rekonstrukce vůbec dočkají, stále není jisté. Zástupci univerzity totiž už v minulosti nevyloučili, že vzhledem ke špatnému stavu budov může místo rekonstrukce nakonec přijít rozhodnutí o demolici.

„Univerzita Karlova zde předpokládá koncepční rozvoj celého území pro výuku, ubytování studentů i pro sport a relaxaci. Součástí bude i rozhodnuti o dalším postupu ve věci těchto objektů,“ vysvětluje Hájek.

Ten také nepředpokládá, že by celý projekt mohl být hotový dříve než za čtyři roky. „Vzhledem k finanční náročnosti a s ohledem na rozsah bude nutné vyhledat odpovídající dotační titul a na realizaci využít veřejné prostředky. Tato činnost bude v současné covidové době dlouhodobá a časově náročná, realizaci nepředpokládáme před rokem 2025.“ 

Spory o osud vily Milada se vedou už přes třicet let, ke zbourání byla prvně určena už v roce 1988. Následovaly táhlé restituční spory, v roce 1998 se sem nastěhovali squatteři. Policie a správce domu se objekt několikrát pokoušeli vyklidit, poslední squatteři ale vilu opustili až koncem června 2009. Aktivisté vilu krátce znovuobsadili v roce 2012, zasáhla proti nim policie. Od té doby je vila stejně jako sousední vila Miluška prázdná.