Srnčí důl v Jablonci je plně přístupný. Myslivci tam tři měsíce lovili třicet divočáků, zatím neřekli, kolik jich zabili

Tříměsíční zákaz nočního vstupu do přírodního parku Srnčí důl v Jablonci nad Nisou v pondělí ráno skončil. Platil od začátku srpna v nočních hodinách, vždy od 21:00 do 6:00 hodin následujícího dne. Důvodem byl odlov divokých prasat, která se v oblasti přemnožila z deseti kusů na asi čtyřicet. Myslivci se nyní chystají na vyhodnocení omezení, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Kvůli přemnožení černé zvěře platil zákaz vstupu do celé honitby Rádlo, jejíž součástí je jablonecký Srnčí důl. Omezení vstupu do lokality mělo zajistit nejen bezpečnost lidí v době odlovu, ale také klid pro zvěř, který měl usnadnit její lov a minimalizovat migraci zvířat mezi honitbami.

Kolik zvířat se podařilo v tomto období odlovit, myslivci zatím nesdělili. Odhadují ale, že v lokalitě ještě v létě bylo až čtyřikrát víc divočáků, než je běžné. Přispěli k tomu podle myslivců i lidé, kteří kolem svých domovů vyhazují velké množství potravin, k nimž mají prasata jednoduchý přístup.

Přestože za porušení zákazu vstupu do vymezené oblasti hrozila pokuta a pohyb v lese při lovu mohl být zdraví a životu nebezpečný, mnozí lidé ho nedodržovali. „Většina lidí zákaz respektovala. Byli ale i takoví, kteří ho porušovali, chodili tam například běhat. Městská policie to řešila domluvou,“ řekla Fričová.

Mor

Zákaz vstupu do lokality skončil, není ale podle ní vyloučeno, že v souvislosti s šířením afrického moru prasat může být obnoven. „Čekáme, až nějaké nakažené zvíře překročí hranici. V takovém případě bude ale opatření rozsáhlejší a nebude se omezovat jen na rádelskou honitbu,“ dodala.

Česko je od dubna 2019 oficiálně považováno za zemi bez afrického moru prasat. Naposledy se nemoc objevila před čtyřmi lety na Zlínsku. V posledních týdnech se ale v sousedním Polsku a Německu blíží k české hranici. Nákaza už byla zjištěna u zvířete jen dvacet kilometrů za českou hranicí. Podle ředitele Krajské veterinární správy v Liberci Romana Šebesty není otázkou, zda se přes hranici africký mor prasat dostane, ale spíše kdy. Nejblíže k místu nákazy je Frýdlantsko a Hrádecko na Liberecku, kudy vedou migrační trasy divočáků.

Už loni od 16. listopadu nařídila veterinární správa intenzivní odlov divočáků podél hranice s Německem a Polskem v oblasti od Šluknovského výběžku přes Frýdlantský až k Harrachovu. „Je tam motivace pro myslivce, pokud najde uhynulé zvíře, tak dostane tři tisíce korun, pokud divoké prase uloví, tak dva tisíce korun,“ dodal Šebesta. Od loňského roku se podle něj podařilo odlovit zhruba dva tisíce divočáků a dalších padesát objevili myslivci uhynulých. Nákazu zatím u žádného ze zvířat laboratoře neodhalily.