ČEZ Distribuce zrušila kalamitní stav už ve všech středočeských okresech

Společnost ČEZ Distribuce k sobotní desáté hodině dopolední zrušila kalamitní stav ve zbývajících šesti středočeských okresech, kde platil od čtvrtka kvůli vysokému počtu domácností bez proudu. Jde o okresy Beroun, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Praha-západ a Rakovník. V ostatních šesti středočeských okresech odvolala firma kalamitní stav v pátek večer.

„Aktuálně jsme opravili všechny poruchy na vedení vysokého napětí, jsme i nadále v terénu a nyní pracujeme na opravě šesti desítek poruch na vedení nízkého napětí. Jedná se však již jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy, rekreační osady a podobně,“ informovala mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Nyní jsou v regionu bez elektřiny desítky domácností, dodávky jim mají být podle Holingerové obnoveny během dopoledne. Ve čtvrtek večer bylo v regionu přes sedmdesát tisíc odběrných míst bez elektřiny, v pátek ráno téměř sedm tisíc.

Stovky výjezdů

Kvůli čtvrtečnímu silnému větru měli středočeští hasiči nejvíce výjezdů na Kladensku, přes dvě stě. K pátečnímu ránu zaevidovali přes šestnáct set událostí spojených s větrem, počet zásahů ale klesl na zhruba dvanáct set, protože některé ohlášené popadané stromy lidé odstranili předtím, než se k nim hasiči dostali.

Poté už výjezdů dramaticky nepřibylo, odpoledne převažovaly též zásahy na Kladensku, Nymbursku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-západ.