Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.

Básník křesťanského zaměření Reynek prožil téměř celý svůj život na rodném statku v Petrkově. Právě tam nacházel inspiraci a mystická setkání pro svou tvorbu, v níž podrobně vylíčil pokornou lásku k Bohu, životu a ke všemu, co žije a trpí.

Krása zůstává navzdory všemu jedním z nejmocnějších projevů života.
Bohuslav Reynek

Tento vrcholný intelektuál se narodil 31. května 1892, knižně debutoval v roce 1921 sbírkou básní Žízně, za vrchol jeho literární tvorby je považována jeho poslední sbírka Odlet vlaštovek. Ve 20. až 30. letech pobýval hojně ve francouzském Grenoblu, odkud pocházela jeho manželka překladatelka Suzanne Renaudová, s níž měl dva syny Jiřího a Daniela.

Výtvarný samouk

Kresbě a malbě se začal věnovat na studiích jihlavské reálky, byl výtvarným samoukem. Přes olejomalby, expresionistické linoryty, kresby, pastely a lepty se ve 30. letech dostal k technice suché jehly. Zhruba v tuto dobu také přešel od krajinných motivů k biblickým. Reynkovo dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.

 Zámeček v Petrkově, ve kterém Reynek se svou rodinou žil a tvořil, koupil vloni za 18 milionů korun stát, který ho předal do správy Památníku národního písemnictví s cílem vytvořit tam česko-francouzské kulturní centrum.

První veřejná akce s koncertem, čtením a výstavou se v Petrkově uskutečnila letos 24. června, v létě se tam na sérii letních setkání zpravidla vystřídalo 80 až 100 návštěvníků z celé republiky.