Začínají Chodské slavnosti. Místo klasických čtyř pódií je ale letos jenom jedno

Začínají Chodské slavnosti (zdroj: ČT24)

V Domažlicích začíná jedna z nejstarších národopisných akcí v Česku – 67. ročník Chodských slavností a Vavřinecké pouti. Tradiční akce letos opět nabídne vystoupení dudáků, přehlídku krojů, církevní obřady i tradiční chodské koláče. Loňské slavnosti se kvůli covidu konaly jenom on-line, letos už proběhnou přímo v centru města, ovšem v menší míře, než je zvykem. Akce začíná v pátek 20:30.

Plánování letošních Chodských slavností provázela značná nejistota vzhledem k epidemické situaci v Česku. Pořadatel se nakonec rozhodl, že místo tradičních čtyř pódií bude letos v centru města jenom jedno. Akce začne večer vystoupením Vojenského uměleckého souboru Ondráš, ostatní soubory přijdou na řadu až v sobotu. 

Změny se týkají i samotného programu. Na jediném pódiu budou vystupovat jenom místní chodští zpěváci, hudebníci i tanečníci. Umělci z ostatních regionů Česka letos do Domažlic nepřijedou. 

Méně lidí, méně problémů s dopravou

„Oproti předchozím ročníkům tak nebudou v centru Domažlic tak rozsáhlé dopravní uzavírky. Uzavřeno je pouze náměstí a pár přilehlých ulic. Protiepidemické podmínky pro návštěvy akcí ale platí,“ upozornil starosta Domažlic Zdeněk Novák (nestr.). 

Dopravní omezení kvůli Chodským slavnostem
Zdroj: ČT24

Podle něj běžně do města zavítá na akci až 80 tisíc lidí, letos to ale bude podstatně méně.  

O tradiční chodskou muziku, kroje a tradiční Vavřineckou pouť ale návštěvníci nepřijdou. Mši svatou bude v neděli celebrovat plzeňský biskup Tomáš Holub.

K Chodským slavnostem ale patří také oblíbené pečivo. Chodské koláče, které jsou neodmyslitelnou součástí Vavřinecké poutě, se teď pečou ve velkém. Například v bořické pekárně upečou každou hodinu až dvě stě koláčů. Za tři dny jich zvládnou až sedm tisíc. 

Příprava chodských koláčů v bořické pekárně
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK