V pražském Opatově začne demolice lávky přes rušnou silnici, náhrada se neplánuje

Lávka v pražském Opatově půjde k zemi (zdroj: ČT24)

V pražském Opatově začne demolice lávky pro pěší. Technická správa komunikací v tuto chvíli zahájila přípravné práce, později bude lávka kompletně zbourána. Most je podle statiků ve velmi špatném stavu a nelze jej už opravit. Kvůli demolici se proto na celý víkend uzavře ulice Opatovská. Řidiči tak musejí počítat s objížďkou. Bourání lávky by mělo probíhat až do konce srpna.

Samotná demolice má začít až v sobotu. Sbíječky a další hlučné stroje však budou dělníci zapínat jenom během dne, protože lávka se nachází v hustě zalidněné oblasti pražského Opatova. Na celý víkend se uzavře čtyřproudá silnice, na kterou budou podle dělníků dopadat kusy lávky. 

Důvodem demolice je velmi špatný stav mostu. „Lávka se nachází ve stupni číslo šest, což na té sedmi stupnové škále je velmi špatný stav,“ přiblížila mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Lávka je uzavřená už dva roky, náhrada za ni však v plánu není. „Je zde plnohodnotný silniční přechod, který pokryje potřebu obyvatel přecházet přes ulici Opatovská,“ vysvětlil starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti). 

Lávka se stavět bude, ale jinde

Podobně dopadla i lávka, která dříve stála jen o několik metrů dál mezi poliklinikou a obchodním centrem. Městská část ji nechala zbourat před dvěma lety, také kvůli tomu, že byla v havarijním stavu.

V tomto případě by se však podle Dohnala vyplatilo lávku obnovit, jelikož tam není možné umístit přechod pro chodce. Stavba by měla začít už příští rok, cena se odhaduje na 25 milionů korun.