Zchátralé památky mohou dostat dotaci na obnovu brownfieldů. Obce je musí zapsat do databáze

Památky jako brownfieldy (zdroj: ČT24)

Zdevastované historické památky mají novou naději na obnovu. Města je registrují do centrální databáze brownfieldů. Ta zatím sdružovala hlavně prázdné průmyslové areály často s ekologickou zátěží, díky registraci je ale pro památky snazší získat kýženou dotaci.

Nově v databázi brownfieldů figuruje pětice zničených budov v Terezíně. Celé město je památkově chráněnou lokalitou, ve špatném stavu se ale nacházejí například kasárna, jeden z nejznámějších objektů Terezína. Za druhé světové války v nich nacisté věznili Židy a budova figurovala i v propagandistických snímcích třetí říše. 

Podle statika nyní části budovy hrozí zřícení – a dosud k němu nedošlo především proto, že v 18. století byla stavěna tak, aby odolala odstřelování z děl. Do budoucna by zde ovšem mohly vzniknout kanceláře, restaurace nebo byty. Terezín se pro zničené památky snaží sehnat peníze přes databázi brownfieldů.

„Objekt je nutné začít využívat i jinak než jen jako historickou památku. To může otevřít dveře k jiným dotačním možnostem,“ vysvětlil ředitel odboru podnikatelské lokalizace Czechinvest David Petr.

V seznamu jsou už tři tisíce objektů

Ze tří tisíc registrovaných zničených areálů je zhruba každý desátý památkově chráněný. Na seznamu je například škola ve Varnsdorfu postavená před více než sto lety. Město školu zavřelo, protože mu ubývají obyvatelé, a tedy i děti. „Zápis do seznamu je výhodou, získáme nějaké body navíc,“ vysvětlil místostarosta města Jiří Sucharda (ODS).

V Mirošovicích z dotace pro brownfieldy už opravují za šedesát pět milionů korun zámek ze 14. století. „Trvalo zhruba pět let, než se nám to podařilo. Už jsme to několikrát chtěli vzdát, ale naštěstí jsme to nevzdali a už se snad dílo podaří,“ dodává místostarostka Hrobčic, pod které Mirošovice spadají, Jana Čapková (STAN). Až bude za dva roky hotovo, měli by v zámku najít zázemí místní spolky i soukromníci.

Od roku 2021 podporu určenou pro revitalizaci brownfieldů poskytuje Státní fond podpory investic, který vyhlásí další výzvu pro přijímání žádostí do programu Brownfieldy v září letošního roku.