Liebiegovu městečku by podle odborníků památková zóna prospěla. Zastupitelé Liberce projednají záměr na podzim

Takzvané Liebigovo městečko, které je jednou z historicky nejvzácnějších částí Liberce, by se mohlo stát památkovou zónou. Památkáři o to už řadu let usilují. Zastupitelé města návrh na vyhlášení nové památkové zóny projednají nejpozději v říjnu.

Liebiegovo městečko bylo postavené jako zázemí textilní továrny Johann Liebieg & Co., pozdější Textilany. Vznikalo od poloviny 19. století do 20. let století minulého. Nešlo jen o byty pro zaměstnance. „Byly zde obchody, škola, hostinec a další nezbytnosti, které jsou k životu potřeba,“ popsala územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu Liberec Petra Šternová. Typické pro Liebiegovo městečko byly ručně vyřezávané vstupní dveře.

Rod Liebiegů znamenal pro Liberec to samé, co Baťa pro Zlín. „Dá se říct, že to bylo srovnatelné. Ale bylo to desítky let před Baťou ve Zlíně,“ podotkla Šternová.

Lokalitě se zhruba třemi stovkami domů by podle odborníků památková ochrana pomohla. V poslední době se tam hodně rekonstruuje a některé zásahy by mohly narušit historický ráz místa. „Je to jeden z důvodů pro ochranu, protože tyto věci mizí,“ řekla památkářka.

O dotace na obnovu mohli v minulosti žádat jen majitelé chráněných objektů v památkové zóně. „V minulosti chyběl fond, který by například pomáhal dofinancovávat vlastníkům nemovitostí zvýšené náklady například za lepší provedení oken nebo dveří. Ten jsme v Liberci zřídili,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (SLK). Město uspořádá veřejné projednávání záměru a zastupitelé by měli návrh na vyhlášení nové památkové zóny projednat nejpozději v říjnu. Konečné slovo bude mít ale ministerstvo kultury.