Gong nudí. Petice žádá návrat unikátních znělek na nádraží

Přes sedm a půl tisíce lidí se v internetové petici ohradilo proti rušení unikátních znělek na stovce vlakových nádraží v Česku. Ty postupně od poloviny roku 2019 nahradil jednotný gong. Autoři petice se ji chystají odevzdat Správě železnic nejpozději do konce příštího týdne.

Sedmi a půl tisícům lidí chybí při cestách vlakem tematické melodie v hlášení tolik, že podepsali internetovou petici za jejich návrat. Písničky z hlášení na vlakových nádražích postupně mizely od poloviny roku 2019. Například v Hradci Králové tak není od června minulého roku slyšet před každým hlášením znělka písně Okolo Hradce, kolínské nádraží je ještě o tři měsíce déle bez písničky Kolíne, Kolíne, oblíbená znělka Hvězdy jsou jak sedmikrásky nad Brnem zmizela v únoru minulého roku. Pražským hlavním nádražím už přes rok nezní melodie symfonické básně Vyšehrad.

Krátký gong, který podle Správy železnic umožnil zkrácení doby hlášení, nahradil melodie asi ve stovce nádraží po celé republice. „Správa železnic požaduje jednotnost a stanovení pravidel, stejně jako postupné sjednocení hlášení. Prvním krokem bylo sjednocení znělek v rámci všech stanic,“ vysvětluje rozhodnutí mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Autoři se petici chystají předat nejpozději koncem příštího týdne. „V případě neúspěchu máme připravenou petici papírovou,“ říká jeden z iniciátorů Martin Kacetl. Podle něj dodávaly znělky nádražím jedinečnou atmosféru a patří ke kultuře cestování. „Navíc rozšiřovaly samotné hlášení. Například při příjezdu vlaku ve většině stanic zazněla znělka Černé oči jděte spát, při zpoždění Dobrú noc má milá,“ dodává Kacetl.

Podle Gavendy Správa železnic o návratu znělek žádným způsobem neuvažuje. „Z našich zkušeností víme, že přednost vizuálním informacím dává většina cestujících. Toho, že se v konkrétních stanicích přestaly používat hudební znělky, si lidé většinou ani nevšimli a uvědomili si to až poté, co je na tuto skutečnost někdo upozornil,“ říká Gavenda.