Metro v Praze má výluku. Autobusy ho nahradí mezi Muzeem a Pražského povstání na více než týden

V Praze začala výluka metra mezi stanicemi Muzeum a Pražského povstání. Místo linky C jezdí náhradní autobusy XC a zůstane to tak déle než týden – až do neděle 11. července. Dopravní podnik zatím vymění pražce ve stanici I. P. Pavlova. V minulosti podobné výluky, které zasáhly i do pracovních dnů, způsobily vážné komplikace, před dvěma lety nedokázala stanice Pražského povstání pojmout všechny přestupující lidi a někteří se dlouho nemohli dostat z metra.

Linka C pražského metra bude od 3. do 11. července jezdit v úsecích Letňany–Muzeum a Pražského povstání – Háje. Aby nenastaly problémy v jednokolejném úseku mezi Florencí a Muzeem, bude metro mít v severní větvi delší intervaly.

„Vzhledem k omezené propustnosti koncového úseku bude v severní provozní větvi prodloužen interval mezi spoji na asi šest až sedm minut,“ avizovala Hana Pohanová z tiskového oddělení dopravního podniku.

Mezi Muzeem a Pražského povstání nahrazují podzemní dráhu autobusy jezdící převážně po magistrále. Přestoupit na ně mohou cestující již ve stanici Hlavní nádraží, kde je cesta k jejich zastávce snazší, než by byla na Muzeu.

Kromě mimořádné autobusové linky obsluhující stanice metra Hlavní nádraží, Muzeum, I. P. Pavlova, Vyšehrad a Pražského povstání slouží jako částečná náhrada vyloučeného úseku podzemní dráhy i posílená tramvajová linka 17, která spojuje Kobylisy, Holešovice, Staré Město, Podolí, Braník a Modřany, a také autobusové linky 135 a 196. První z nich spojuje podobně jako metro C Florenc a Jižní Město, linka 196 jezdí ze Smíchovského nádraží na Kačerov.

Dopravní podnik oznámil, že výluku využije hlavně k výměně pražců ve stanici I. P. Pavlova. Kvůli výměně pražců bylo v metru již více výluk, naposledy letos o Velikonocích. Podle podniku je na trase C nutné pražce vyměňovat po větších částech při výlukách, a to kvůli zabezpečovacímu zařízení, které musí být celé vypnuto. Například na trase A funguje jiný typ zabezpečení, který umožňuje výměnu pražců v noci.

Výluky metra vyhlašuje dopravní podnik v období červencových svátků každoročně a obvykle zasahuje nejenom do volných, ale i do pracovních dnů. V roce 2019 zkolabovala stanice Pražského povstání, kde museli lidé přestupovat z metra do autobusů. Ve stanici, jejíž nástupiště lze opustit pouze jedním výstupem, se první pracovní den v ranní špičce začali hromadit lidé vystupující z přijíždějících vlaků rychleji, než stíhali odcházet. Stabilizovat situaci se dopravnímu podniku podařilo až zhruba po půlhodině.