Rekonstrukce výpravní budovy ve Strakonicích stála téměř 80 milionů, nově nabízí zázemí pro cestující

Správa železnic (SŽ) opravila výpravní budovu ve Strakonicích, která je součástí přestupního dopravního terminálu. Budova za 79 milionů korun získala novou střechu, kromě toho stavební firma zbourala i sousední drážní objekt. V prvním patře budovy se nyní nachází prostory pro cestující včetně pokladen, druhé patro slouží jako zázemí železničářů, uvedla mluvčí SŽ Radka Pistoriusová.

Původně SŽ odhadovala, že stavba, která začala v říjnu 2019, bude stát 52 milionů korun. „Cílem bylo zlepšit technický stav výpravní budovy a udělat úpravy, které budou odpovídat provozním potřebám. Záměr navázal na nedávno dokončenou výstavbu terminálu autobusové dopravy, který je v bezprostřední blízkosti železniční stanice,“ uvedla mluvčí.

Stavební firma opravila kromě jiného střechu objektu, která byla ve výrazně horším stavu, než ukazovaly přípravné sondy. Budova bude nově sloužit i jako zázemí pro cestující a řidiče z dopravního terminálu. Generální ředitel SŽ Jiří Svoboda na Twitteru také zmínil, že vstup do budovy je nyní bezbariérový.

Architektonický návrh vycházel z toho, jak budova původně vypadala. Zmizely vikýře a přístavba zázemí vlakových čet včetně původní jednopodlažní části. V prvním patře je teď odbavovací hala s pokladnami, informační koutek, občerstvení, záchody i úschovna zavazadel. „Druhé podlaží slouží jako zázemí pro dopravce, které doplňují další kanceláře,“ uvedla Pistoriusová.

Investice do celého nádraží stála 700 milionů

Železničáři opravovali před několika lety celou strakonickou stanici. Práce tehdy stály zhruba 700 milionů korun, zahrnuly například nová nástupiště i podchod pro cestující.

V prosinci 2018 otevřela firma ČSAD STTRANS vedle vlakového nádraží nový autobusový terminál s krytými nástupišti a desítkami parkovacích míst pro cestující. Stavba trvala rok a stála 55,1 milionu korun, firma na ni čerpala dotaci 40 milionů z Evropské unie.