Lidé na strakonickém sídlišti mají po pěti dnech opět teplou vodu

Obyvatelé čtrnácti bytových domů na strakonickém sídlišti Šumavská mají od soboty opět teplou vodu. Distribuční firma Energo spustila provizorní zdroj tepla. Řekl to jednatel firmy Energo Roman Němeček. Informaci potvrdil i mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Michal Kebort. Lidé v části sídliště byli bez teplé vody od úterý, kdy teplárna kvůli sporům o platby za teplo přerušila dodávky Energu, které zásobuje právě i čtrnáct bytových domů na sídlišti Šumavská.

„Včera (v sobotu) odpoledne jsme po několikadenním náročném úsilí spustili provizorní topný zdroj a teplou vodu pro sídliště Šumavská jsme na vlastní náklady dočasně zajistili. Teplárna do dnešního dne dodávky neobnovila. Toto řešení je dočasné a teplárna musí dodávky tepla podle zákona obnovit,“ řekl Němeček. Jak dodal, lidé do firmy Energo telefonují a děkují. „Jsou nám moc vděčni,“ doplnil.

Energetický regulační úřad, který podá na vedení teplárny i starostu města trestní oznámení, zahájil kontroly teplárny i Energa, řekl v pátek mluvčí ERÚ Michal Kebort. Teplárna se podle ERÚ chová k lidem bezohledně a starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) upřednostňuje zájmy teplárny před zdravím občanů. Starosta toto tvrzení odmítl. Město vlastní v teplárně 77,3 procenta akcií. Generální ředitel teplárny Pavel Hřídel řekl, že trestní oznámení ERÚ nic neřeší. Energo podle něj odebíralo teplo neoprávněně a neplatí za něj.

Dodávky přerušeny už potřetí

Teplárna a Energo se spolu soudí o platby, jde o miliony korun. Dodávky přerušila teplárna letos potřetí, předtím v lednu a květnu. Teplárna a Energo spolu sice v květnu podepsaly novou smlouvu, Hřídel ale uvádí, že Energo dál neplatí. Teplárna vytápí sedm tisíc domácností a desítky firem.

Kvůli následkům deštivého počasí jsou bez teplé vody už několik dní obyvatelé strakonických lokalit Povážská, Volyňská a Nádražní. Teplárna musela po bouřích odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici. Vodu s hasiči stále odčerpává, jak řekl Hřídel.