Ve Dvoře Králové odchovali mláďata cibetky africké. V zahradách po celém světě jich žijí necelé dvě desítky

Chovatelům Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se jako prvním v Česku podařilo odchovat cibetky africké. S chovem cibetek začala dvorská zoo v roce 2019. První tři mláďata těchto malých šelem se narodila letos v dubnu. Chov cibetek afrických v zoologických zahradách je ojedinělý. Podle mezinárodní databáze žije v zoo po celém světě 17 těchto zvířat, z toho šest ve Dvoře Králové.

Matkou tří cibetek je samice Tika, která do Dvora Králové přišla z Velké Británie. Otcem je samec Tabari, který pochází z Jihoafrické republiky. Mláďata s matkou jsou zatím v zázemí pavilonu šelem, do expozice se přesunou v nejbližších týdnech. „Mláďata dobře prospívají, a tak jsme odchov nijak nenarušovali. Jejich pohlaví zatím neznáme,“ uvedla zooložka specializující se na chov šelem Gabriela Linhart.

V divočině cibetky přispívají k šíření lesů. „Mají velmi rády plody a různá měkká a sladká semena. Ta projdou zažívacím traktem jen mírně natrávená a připravená rychle vyklíčit. Jak se cibetky toulají v okolí, roznáší v trusu také řadu druhů rostlin,“ uvedla Linhart.

Kvůli požírání semen a plodů se cibetky staly známé milovníkům kávy. Producenti kávy, především v jihovýchodní Asii, zavírali nejrůznější druhy cibetek do klecí a krmili je kávou. Rozemletá semena kávy natrávené cibetkami patří k nejdražším typům kávy na světě.

Cibetky se v Africe chovají také kvůli cibetu, tedy výměšku jejich pachových žláz. Ten se využívá při výrobě parfémů. „Drastický chov cibetek pro tento výměšek se soustřeďuje právě do Afriky a cibetka africká patří k jednomu z druhů, které jím velmi trpí. Cena cibetu se pohybuje v tisících dolarů za kilogram,“ řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková. Populaci cibetky v divočině ničí lov pro maso a kožešinu, podle odhadů je ročně zabito kolem 10 tisíc těchto šelem.

Královédvorská zoo se specializuje na Afriku, velmi úspěšná je v chovu žiraf, zeber a nosorožců. Patří kraji a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.