Na jihočeské dálnici D3 vznikne do roka první odstavné parkoviště pro auta a kamiony

Odstavná parkoviště pro kamiony (zdroj: ČT24)

Ředitelství silnic a dálnic vybírá firmu, která u Chotýčan poblíž Českých Budějovic postaví první odstavné parkoviště pro kamiony na jihočeské dálnici D3. V budování nových a kultuvaci stávajících odpočívek chce ŘSD dál pokračovat. Česká dálniční síť má stále nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je v současné době 132 odpočívek, které nabízejí zhruba 2700 parkovacích míst pro nákladní vozy.

Na jihočeské trase D3 z Tábora až po České Budějovice řidiči kamionů k odpočinku moc možností nemají. Oficiálně žádnou. Musejí sjet z dálnice a nechat kamion někde provizorně stát. Ve směru na Prahu potkají řidiči první a jedinou odstavnou plochu se zázemím až na jejím konci rozestavěné trasy ve středních Čechách.

„Je problém zastavit na celé D3,“ postěžoval si řidič Aleš Sosna, který jezdí třikrát týdně do Německa a v Česku musí udělat přestávku, aby si odpočinul. „Nemám kde zastavit, nebo zastavím tam, kde to nejde a hrozí pokuta,“ vysvětlil. Nedávno také policii pokutu zaplatil.

Řidič kamionu je také člověk a má své potřeby

Dojet včas, aby neporušil předpisy a zaparkoval, je čím dál těžší. I pro jeho kolegy. „Po páté hodině už člověk nezastaví, protože je všechno plné,“ řekl řidič kamionu Miroslav Trčka. „Šofér je také člověk a má svoje potřeby. Potřebuje se najíst, potřebuje si dojít na záchod, potřebuje se někde vyspat,“ poznamenal předseda sdružení pro výstavbu D3 a D4 Pavel Eybert.

Taková místa v Jihočeském kraji chybí, zvlášť v poslední době, kdy jsou restaurace a motoresty většinou zavřené. Situaci má zlepšit oboustranná odpočívka u Chotýčan na Českobudějovicku pro celkem pro 220 vozidel. Předpokládaná cena stavby je 345 milionů korun bez DPH. Hotová má být v roce 2022.

Ředitelství silnic a dálnic se netají tím, že se inspirovalo podobou odstavných ploch v zahraničí. V plánu je pak ještě další takové místo u hranic s Rakouskem vedle Suchdola. „Ještě před třemi lety chybělo asi patnáct set míst, v tuto chvíli jich postrádáme na české dálniční síti kolem tisícovky. Druhý cíl je zkultivovat všechny odpočívky,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic. Aktuálně je podle něj na české dálniční sítí v provozu 132 odpočívek.

Moderní odpočívky vyrostou u D1

Moderní odpočívky podle nového projektu vyrostou i u opravené dálnice D1. První vzorová zastávka na pomezí Středočeského kraje a Vysočiny je těsně před dokončením. Není na ní žádná čerpací stanice ani bistro. Zato je tam hodně místa, kde si sníst svačinu z domova a přibydou ještě nápojové automaty a automatizované toalety. Prostor budou hlídat kamery a pomocí ukazatelů obsazenosti informovat o možnosti zaparkování .