Strakonická teplárna postaví teplovod. Skončí tím spor, kvůli kterému se část lidí ocitla v lednu bez dodávek

Strakonická teplárna postaví za deset milionů korun teplovod, kterým bude zásobovat obyvatele víc než 250 bytů na sídlišti Šumavská. Stavba vyřeší spor s firmou Energo Strakonice, která teplárně neplatí a neuzavřela s ní smlouvu. Firmy se měly dohodnout do 16. dubna, jednání jsou bez výsledku, řekl strakonický starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost). Majoritním akcionářem teplárny je město, připravované vedení by mělo být hotové na podzim.

Teplárna v lednu na několik hodin omezila dodávky firmě Energo, která zásobuje teplem sídliště Šumavská. Do sporu se vložil ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) a energetický regulační úřad (ERÚ) vydal předběžné opatření, podle kterého musí teplárna Energu dál dodávat a Energo za teplo platit. Společnosti měly do 16. dubna uzavřít novou smlouvu. Jednání ale nepokročila, sdělil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Město už požádalo o stavební povolení, peníze na teplovod musí schválit zastupitelé. „Rada města doporučila zastupitelstvu investovat deset milionů korun a postavíme své vlastní trubky z našeho teplovodu přímo do domů, které o to budou stát,“ řekl starosta.

Město už má dohody s většinou společenství vlastníků jednotek. „Jakmile začneme kopat, žádná dohoda nebude, protože postavíme své vedení. Měřáky a kohouty dodáme přímo do domů, takže si budou moci regulovat svoje odběry a podívat se, kolik spálili,“ uvedl Hrdlička.

Problém podle starosty je, že stavební bytové družstvo prodalo Energu některé pozemky, přes které má teplovod vést. „Máme nápady, jak to vést jinudy a jak vytápět, ale bude to složitější,“ dodal.

Kdo dluží komu?

Podle Havlíčka vychází situace ze sporů, které začaly v roce 2016. Energo uvádí, že teplárna mu dluží 14,5 milionu za nájem distribuční soustavy. Tento soudní spor není podle ministra dořešený. Podle vedení teplárny jí Energo nyní dluží kolem 3,5 milionu korun. Generální ředitel teplárny Pavel Hřídel ve středu řekl, že do 16. dubna se k situaci vyjadřovat nebude.

Teplárna a Energo jednaly nedávno nad rámec správního řízení, které ERÚ vede. „Průběh jednání, bohužel, v nejmenším nenasvědčoval tomu, že by strany sporu jakkoliv ve vyjednávání pokročily,“ uvedl Kebort. ERÚ proto připravuje rozhodnutí.

Stále platí předběžné opatření, které úřad vydal. „Obě strany neustále vyzýváme, aby ho respektovaly. Zdůrazňujeme, že primární je racionální jednání obou stran, které nabídne jistotu spotřebitelům, kteří v celém sporu vystupují doslova jako rukojmí,“ dodal Kebort. Když držitel licence poruší své povinnosti, hrozí mu podle energetického zákona pokuta až 15 milionů korun.

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulů tepla. Za loňský rok skončí v zisku, řekl Hřídel. Teplárna, ve které má město 77,3 procenta akcií, vytápí sedm tisíc domácností a desítky firem.