Lidé poslali zoologickým zahradám miliony korun, peníze na krmení dostanou i od státu

Lidé věnovali za tři týdny zlínské zoologické zahradě osm milionů korun. Právě díky pomoci veřejnosti se zoo může vrátit na jeden až dva měsíce do provozu bez omezení a nemusí nyní řešit žádné krizové scénáře. Kolem deseti milionů poslali lidé například také Safari Parku ve Dvoře Králové. Zavřeným zahradám pomohou také ministerstva životního prostředí a financí, která se dohodla na zvýšení dotací pro 28 licencovaných zoo na 80 milionů korun.

Zlínská zoo stejně jako ostatní zahrady v Česku dlouhodobě upozorňuje na negativní dopady opatření spojených s pandemií koronaviru. Zahrady nemají kvůli uzavření areálů příjmy ze vstupného a dostaly se do finančních problémů, nemohly přitom žádat o kompenzace. Zlínská zahrada nedávno uvedla, že má peníze jen do konce dubna a hrozí, že bude muset přijmout krizová provozní opatření.

Zlínské Zoo nakonec pomohli lidé, kteří jí od začátku března přispěli částkou osm milionů korun. Velká část se zapojila do akce „zvíře na víkend“. Dárců bylo přes třináct tisíc.

Zoo kolaboval server

Lidé nakupovali také v e-shopu. Zájem byl takový, že zoo kolaboval server. „I přes dvojnásobné navýšení kapacity náš server ve večerních hodinách kolabuje. Pokud se Vám nedaří dokončit objednávky, nechte to prosím na později,“ žádala zahrada o víkendu na facebookovém profilu. Za víkend lidé v e-shopu utratili milion a půl. Zoo tak má peníze na provoz a krmení na další jeden až dva měsíce. 

„Chtěl bych všem našim příznivcům velmi poděkovat, hluboce si jejich podpory vážíme. I nadále budeme usilovat, aby zoologické zahrady byly zařazeny do kompenzačních programů, například Covid 2020–2021. Náš další velký cíl je včasné otevření venkovních areálů se všemi pravidly platnými pro pobyt ve veřejných prostranstvích, jak například již od února funguje zoo Vídeň,“ řekl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Dárci drží nad vodou i další zahrady

Dárci drží nad vodou i Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku. Zoo od víkendu od zhruba třiceti tisíc drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. „To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Dodal, že podpora od dárců v posledních dnech obrovsky vzrostla. Je enormní. Přičítá to tomu, že o existenčních problémech zoologických zahrad se v poslední době začalo hodně mluvit.

Také Safari Park zvažoval přesunutí některých zvířat do jiných evropských zoo. „Byla by to opravdu krajní varianta, kdyby se zhoršila situace v hospodářství, kdyby stát ani zřizovatel nemohli pomoci. Situace je vážná, ale není to tak, že by se uvažovalo v tuto chvíli o utrácení zvířat,“ řekl Rabas.

V Hodoníně spustila v tomto roce  zoologická zahrada dvě sbírky, na které mohou zájemci přispět, a to pro lví smečku a také na podporu vlka hřivnatého. „Ze sbírek zatím doputovalo na účet zoo více než 200 000 korun a každý den se najde několik dalších podporovatelů,“ řekla mluvčí zoo Marie Blahová. „Všichni tito dárci, kterým není osud zvířat chovaných v lidské péči lhostejný, si zaslouží obrovský dík. Jako poděkování jsou jejich jména průběžně zveřejňována na sociálních sítích zoo a po znovuotevření zoo budou vystavena v jejím areálu,“ dodala. 

Stát zdvojnásobil dotaci

Poté, co zahrady v posledních dnech upozorňovaly na svou špatnou situaci, ministerstva životního prostředí a financí ve středu oznámila, že se dohodla na zvýšení dotací pro 28 licencovaných zoo v Česku o 50 milionů na celkem 80 milionů korun. „Žádosti se opět podávají v jednoduchém elektronickém režimu, který zoo již dobře znají. Posouzeny budou obratem, v řádu několika dní, to znamená, že již v dubnu poplynou peníze na účty zoo,“ sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Peníze jsou určené především na krmivo zvířat. „Celkové ztráty zoologických zahrad to nevyrovná, ale je to již suma, která má nějaký význam. My potřebujeme přežít do doby, než budeme moci otevřít. Nyní je pro nás rozhodující to, co nám darovali lidé,“ podotkl ředitel Safari Parku ve Dvoře Králové Přemysl Rabas.

Peníze jsou podle ministerstva rozdělovány na základě počtu ohrožených druhů živočichů, které daná zoologická zahrada chová. Každá zoologická zahrada tak obdrží jinou částku, která reflektuje druhy a počty zvířat. Pro menší zoologické zahrady to znamená podporu ze strany ministerstva v řádu až statisíců korun, u těch větších se jedná o podporu v jednotkách milionů korun. Například zlínská zoo by měla získat 4 miliony korun.

Zahrady chtějí otevřít alespoň venkovní prostory

Rabas věří, že epidemie zeslábne a zoo po rozvolnění protiepidemických opatření bude moci v dubnu otevřít, aby stihla začátek hlavní návštěvnické sezony. Míní, že po zrušení omezení pohybu mezi okresy by vláda mohla povolit otevření venkovních areálů zoologických zahrad, kde je větší prostor než například v městských parcích, které v nynější době uzávěry často bývají přeplněné lidmi.

O otevření venkovních prostor chtějí zoo s vládou ještě jednat. „Byla by tu koncentrace lidí asi jako v parku. Rozhodně nižší než v obchodním domě, navíc by tu byli venku. Představa, že se po otevření zoo nahrnou všichni dovnitř, je mylná, což se ukázalo i loni na jaře,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka. „Pokud v dubnu neotevřeme alespoň venkovní prostory, opravdu nevím, co bude dál,“ poznamenal.