Soud zastavil stíhání strojvůdce, který vjel v Ejpovicích na jinou kolej

Okresní soud v Rokycanech zastavil trestní stíhání strojvůdce, který podle obžaloby v únoru 2019 projel v Ejpovicích za Plzní na červenou a vjel na jinou trať. Soud schválil dohodu o narovnání, protože obžalovaný uhradil způsobenou škodu a zaplatil 30 tisíc korun státu na pomoc obětem trestné činnosti. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Adam Budiš. Rozhodnutí je pravomocné. Vlak z Prahy do Plzně tehdy díky rychlobrzdě zastavil 30 metrů před protijedoucí soupravou, která také naplno brzdila. Událost se obešla bez zranění.

„Můžu potvrdit, že soud schválil dohodu o narovnání, neboť obviněný uhradil způsobenou škodu a složil částku 30 tisíc korun, určenou státu na pomoc obětem trestné činnosti. Rozhodnutí o schválení narovnání rovněž obsahuje výrok o zastavení trestního stíhání,“ uvedl Budiš.

Policie zahájila trestní stíhání strojvůdce v srpnu 2019, kdy ho obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. Muži tak hrozilo až pětileté vězení nebo zákaz činnosti.

Obviněný podle obžaloby 22. února 2019 po 19:00 jako strojvedoucí vlakové soupravy se čtyřmi vagony s více než 200 cestujícími ve stanici Ejpovice nerespektoval signál STOP na návěstidle a vjel na druhou kolej ve směru na Plzeň.

„Poté, co se přiblížil k návěstidlu za vlakovou zastávkou a zjistil, že jede po koleji, kde je mu signalizován zákaz jízdy (návěst STŮJ), začal s brzděním rychlobrzdou. V této chvíli po stejné koleji přijížděl vlak s 19 cestujícími od Plzně a jeho strojvedoucí zareagoval brzděním,“ uvedla k případu v srpnu 2019 policejní mluvčí Hana Kroftová.

Drážní inspekce po nehodě oznámila, že expres z Prahy do Mnichova a osobní vlak jedoucí z Plzně do Radnic se tak od sebe zastavily ve vzdálenosti asi 30 metrů.

Událost se obešla bez zranění a škod. Provoz na trati z Prahy do Plzně byl tehdy zastaven téměř na tři hodiny. Na místě byla Drážní inspekce, vyšetřovatelé SŽDC, záchranáři, policie a drážní hasiči, kteří pomáhali s přesunem cestujících.