Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě je bez vedení. Po odvolání ředitele rezignoval šéfdirigent

V reakci na úterní odvolání ředitele Karlovarského symfonického orchestru oznámil rezignaci na sociálních sítích šéfdirigent orchestru Jan Kučera. Jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě se tak ocitá bez vedení. Do skončení výběrového řízení orchestr povede jeho ekonomický náměstek Josef Bernátek. Informace České televizi potvrdila manažerka orchestru Vlasta Vodičková.

Po včerejším odvolání ředitele příspěvkové organizace rezignoval i šéfdirigent Jan Kučera. „Vzhledem k dnešnímu bezprecedentnímu odvolání ředitele KSO Petra Polívky s okamžitou platností rezignuji na pozici šéfdirigenta orchestru,“ napsal Kučera v úterý na svém facebookovém profilu.

Podle manažerky orchestru Vlasty Vodičkové stojí za odvoláním neshody města ohledně rozpočtu příspěvkové organizace. Polívka nechtěl v předchozích měsících přistoupit na snižování počtu jeho členů. „Od nástupu nového vedení je vyvíjen systematický tlak na ředitele orchestru, aby došlo ke snižování stavů hudebníků. Hlavním problémem je, že pokud by došlo ke snižování stavů, ztratil by jeden z nejstarších orchestrů ve střední Evropě svůj přívlastek 'symfonický' a mohlo by dojít ještě k většímu zúžení hratelného repertoáru,“ uvedla Vodičková.

Pro Českou televizi dodala, že hlavní problém je ve zvyšování platů ve státní sféře. Hudebníci se posunuli v platových tabulkách a narostly tak výdaje na jejich výplaty.

Události v kultuře: Šéfdirigent Kučera končí (zdroj: ČT art)

Rada města měnila vedení i jinde

Rada města Karlovy Vary, která v úterý ředitele odvolala, v oficiálním stanovisku žádný důvod neuvádí. „Nestačí pouze dobrý management a vedení, které by mělo své zaměstnance vést, motivovat, ale je to především o lidech uvnitř podniku,“ reagovala na svých facebookových stránkách karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (za ANO).

V minulých měsících se měnila vedení i v dalších městských organizacích. Odvolán byl ředitel Správy lázeňských lesů a parků, ředitelka Infocentra KV a ředitel Kanceláře architektury města.

Včerejší jednání Rady města provázel i protest, shromáždilo se na něm přibližně patnáct lidí. Na celou akci dohlížela městská policie, podle jejího velitele Marcela Vlasáka neshledala žádné porušení protiepidemických pravidel.

Orchestr se potýká s problémem už podruhé

Karlovarský symfonický orchestr se potýká s problémy ve vedení už po druhé. V roce 2015 rezignoval na svou funkci tehdejší ředitel organizace Šimon Kaňka, důvodem byly neshody uvnitř orchestru, které vyústily i ve fyzické napadení kvůli sporům mezi dvěma odborovými organizacemi.

Nesváry ustaly s nástupem Petra Polívky, který krizovou situaci stabilizoval. Za Polívku se postavilo hned několik organizací a osobností, například houslista Pavel Šporcl, Unie orchestrálních hudebníků nebo Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů. Dle vyjádření Vodičkové stojí za Polívkou i všichni hráči a provozní zaměstnanci.