Zastupitelé Hradce Králové odvolali náměstka Hanouska. Podle primátora přestal spolupracovat

Zastupitelé Hradce Králové odvolali z funkce náměstka Martina Hanouska (Zelení). Návrh získal podporu devatenácti členů z celkových 37, uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Zelení a Změna pro Hradec vypověděli loni v listopadu kvůli neshodám koaliční smlouvu, v Hradci Králové je ve vedení ANO a ODS. S rozpadem koalice přišla o tři hlasy, má 17 zastupitelů.

Ve vedení města Zelení a Změna pro Hradec i po odchodu do opozice zůstali. Pokus o odvolání náměstka Hanouska a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec) se v minulých měsících zastupitelům ODS nepodařil, nezískal potřebnou převahu hlasů.

„Pan náměstek Hanousek přestal spolupracovat. Vydal jsem příkaz svým náměstkům, aby mi dávali výkazy o svých jednáních, pan Hanousek to odmítl. V takové atmosféře se nedá pracovat,“ řekl primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Radního Adama Zárubu už ODS nechce odvolat, není přímo ve vedení města, dodal primátor.

Podle Hrabálka není obvyklé, aby byl ve vedení města politik, který je v opozici. Navíc odvolaný náměstek tvrdě, hrubě a nevybíravě kritizoval například náměstkyni Věru Pourovou (ANO), podotkl Hrabálek. Političku v prosinci zastupitelstvo odvolalo, podle některých se dopustila ve funkci řady chyb.

„Když řídíte tak velké město, tak se někdy dopustíte pochybení. Pan Hanousek i malé pochybení přeceňoval. Velmi dlouho se snažil koalici rozbít,“ řekl primátor.

Odvolání bylo podle Hanouska nedůstojné

Hanousek uvedl, že nynější odvolání bylo nedůstojné, část zastupitelů podle něj odešla ze sálu. Uvedl, že koalice nebyla schopná sebereflexe. „Všichni věděli, že nefunguje paní náměstkyně Pourová a že ji má nahradit někdo schopnější. V koalici jsme se lišili v programových prioritách, dospěli jsme k názoru, že hnutí ANO není omyl jen na celostání úrovni, ale že je to velký historický omyl také na komunální úrovni,“ řekl.

Odvolanému náměstkovi se například nelíbil projekt parkování pod Velkým náměstím, což je investice „vzdálená pohledu na svět“, který mají členové jeho strany. „Naším odchodem padla celá koalice. Podle nás. My jsme chtěli dotlačit ostatní strany, hlavně ODS, aby sestavily novou koalici. Krize trvá. Město by se mělo domluvit na stabilnější koalici,“ řekl. Spolupracovat Zelení nechtějí s ANO a komunisty.

Primátor: Spojence budeme hledat napříč politickým spektrem

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. Hradecký demokratický klub (HDK) má sedm mandátů, Piráti pět, lidovecká Koalice pro Hradec tři stejně jako KSČM.

„Budeme hledat spojence napříč politickým spektrem. Byli jsme dohodnuti se všemi subjekty, že na základních věcech budeme spolupracovat. Město má našlápnuto na dobrou investiční činnost, chceme letos investovat přes 300 milionů korun,“ dodal Hrabálek.