Soud nepravomocně zprostil Mlejnského a další v kauze opravy zanedbaných ploch Prahy 11

Pražský městský soud zprostil obžaloby bývalého starostu Prahy 11 Dalibora Mlejnského a dalších sedm lidí viněných kvůli veřejné zakázce na rekonstrukci zanedbaných ploch. Podle soudkyně nebyl žalovaný skutek trestným činem. Obžaloba tvrdí, že byly práce předražené. Mlejnský i další obžalovaní vinu od počátku odmítají. Páteční rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro případné odvolání. Obžalovaní se odvolávat nebudou.

„Soud má řadu skutkových tvrzení za prokázané, ale rovněž tak má řadu skutkových tvrzení za sporné a některá i za zcela vyvrácené,“ konstatovala soudkyně Denisa Durdíková. Prokázané podle ní například bylo to, že smlouva o revitalizaci byla uzavřena a že úvodní proces byl postižen řadou podezřelých skutečností.

Obžaloba se týká zakázky z roku 2009, při které se mělo mimo jiné opravit a zvelebit přes šest desítek dětských hřišť. Městská část na to dostala peníze od Evropské unie. Práce však byly podle státní zástupkyně předražené. Tvrdí, že vítězná firma si naúčtovala stavební a bourací práce, opravy a úpravy terénu v mnohem větším rozsahu, než provedla.

Tendr vyhrála společnost Pragoflora, jejíž předseda představenstva Milan Schejbal byl podle státní zástupkyně zároveň jednatelem firmy, která vytvořila podklady k zadávací dokumentaci zakázky s předpokládanou hodnotou 40,5 milionu korun.

Starosta podle státní zástupkyně podepsal i práce, které firma nikdy neprovedla

Nabídka, kterou firma učinila, nesplnila podle obžaloby podmínky tendru. Mlejnský pak se Schejbalem podepsal smlouvu, která se ale údajně lišila od smlouvy, kterou společnost předložila v soutěži. Bývalý starosta podle žalobkyně podepsal i další smlouvy na vícepráce, které společnost nikdy neprovedla.

Další škodu Mlejnský a další představitelé městské části podle obžaloby způsobili tím, že po společnosti Pragoflora nevymáhali pokuty za nesplněné dodávky. Většině obžalovaných však podle soudkyně nenáležela povinnost vymáhat pokuty. Většině obžalovaných však podle soudkyně nenáležela povinnost vymáhat pokuty.

Podle soudkyně byl v hlavním líčení předložen jako důkaz znalecký posudek, podle kterého je minimální výše za práce, které Pragoflora objektivně provedla, vyšší než suma, kterou firma inkasovala na základě faktur. Durdíková také řekla, že evidence víceprací byla provedena nedbale, samotné práce však provedeny byly.

Mezi obžalovanými je například někdejší místostarostka Prahy 11 Eva Vosecká či vedoucí majetkoprávního odboru radnice Kvido Boublík. Obžalován je i Schejbal. Všechny soud v pátek také osvobodil.

Mlejnský, který byl starostou Prahy 11 od roku 2006 do roku 2014, loni na podzim u soudu obžalobu odmítl. Podle své výpovědi nevěděl, že by smlouva s vítězem tendru na zvelebení ploch v jedenácté městské části nebyla v pořádku. Rada mu prý uložila, aby podepsal smlouvu s vítězem soutěže. Dokument připravovali jiní zaměstnanci a byl zkontrolován právníkem a ekonomickým pracovníkem.

Městská část žádá po obžalovaných 45 milionů korun, náhradu škody chce i magistrát. Soud v pátek obě radnice s jejich nároky odkázal na civilní řízení.