Vedení Hradce Králové zůstává, koalice nenašla hlasy pro odvolání radních

Události v regionech: Otřesy v koalici v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Vedení města Hradce Králové zůstalo po pondělním zasedání zastupitelstva stejné. Menšinová koalice tvořená ANO a ODS ani opozice nezískaly dost hlasů pro své návrhy na odvolání radních města. Personální změny ve vedení radnice zastupitelstvo řeší od loňského listopadového rozpadu vládnoucí trojkoalice, z níž pro neshody s hnutím ANO odešlo tříčlenné uskupení Zelení a Změna pro Hradec. ANO a ODS mají 16 zastupitelů z 37.

ODS se pokusila odvolat z vedení města náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Zárubu (Změna). Zastupitelé ale odmítli tento bod zařadit na program jednání. Občanská demokracie neúspěšně navrhovala odvolat Hanouska a Zárubu již na zasedání zastupitelstva 7. prosince.

Naopak opoziční zastupitel Jiří Sova (za Hradecký demokratický klub) navrhl z rady města odvolat Jiřího Langera (ANO), o což se HDK snažil již 7. prosince. Opoziční zastupitelé tvrdili, že Langer jako podnikatel v oboru inženýrských činností se údajně dopustil při výkonu funkce radního střetu zájmů. Langer střet zájmů odmítl a řekl, že vždy pracoval ve prospěch města. Jeho odvolání zastupitelé neschválili.

Protože neprošlo odvolání Hanouska ani Záruby, tak již vůbec nepřišel na pořad jednání návrh ODS zvolit za nové členy rady zastupitelku Libuši Friedlovou (ANO), zastupitele Jiřího Kose (ODS) a zastupitele Martina Soukupa (ODS). Novými náměstky primátora se podle návrhu ODS měli stát Soukup a radní Pavel Marek (ANO).

Dosud jedinou změnou ve vedení města po rozpadu trojkoalice zůstává odvolání náměstkyně primátora Věry Pourové (ANO) na zasedání 7. prosince. Rada města má nyní deset členů a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř z ANO a dvou z uskupení Zelených a Změny pro Hradec.

Zastupitel Soukup v diskusi uvedl, že opozice, do níž od konce listopadu patří i Zelení a Změna, disponuje většinou 21 hlasů a není jasné, co bude dál. Opozici vyzval, ať do příštího jednání přijde s nějakým návrhem. „Když vás někdo požádá, abyste nastoupili do vlády, tak vy nechcete,“ doplnil směrem k opozici Langer. Podle Hanouska by v Hradci Králové měla vzniknout široká koalice bez ANO a KSČM.

Krátce po rozpadu trojkoalice si ANO a ODS potvrdily, že jsou připraveny pokračovat ve vedení města spolu. Současně řekly, že budou hledat nového koaličního partnera, což se jim dosud nepodařilo.

Hnutí ANO, které komunální volby v Hradci Králové vyhrálo, má v zastupitelstvu 11 mandátů, ODS pět mandátů a Změna pro Hradec a Zelení tři mandáty. Hradecký demokratický klub (HDK) má sedm mandátů, Piráti pět mandátů, lidovecká Koalice pro Hradec má tři mandáty a KSČM také tři.