Janeček, kterého kritizoval primátor, končí v čele Pražské plynárenské. Nahradil ho Pacovský

Pavel Janeček skončil v čele Pražské plynárenské. Dozorčí rada, která ho odvolala, zvolila vzápětí novým předsedou představenstva Martina Pacovského, který dříve působilu v ČEZu, informoval pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09/Spojené síly). Vedení města, které Pražskou plynárenskou vlastní, se chtělo Janečka zbavit kvůli nákupům plynu, které řeší soud.

Pozice Pavla Janečka ve vedení Pražské plynárenské byla nahnutá již od nástupu nynější koalice. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navrhoval jeho odvolání již v roce 2019, tehdy ale pokus Pirátů neuspěl a způsobil roztržku v koalici. Nyní však již dozorčí rada primátorovo přání vyslyšela. Rada se skládá z nominantů koalice a Janečkovo odvolání nyní podpořili kromě členů zvolených za Piráty i ti za Prahu sobě.

„S ohledem na plánovaný rozvoj společnosti považujeme za vhodné mít v čele společnosti vedení, které je nezatížené spory a kauzami z minulosti,“ uvedl radní Jan Chabr, který má na starosti městské firmy. Končícímu manažerovi poděkoval, zdůraznil, že od roku 2014, kdy Janeček nastoupil do čela představenstva, zvýšila plynárenská společnost zisk v průměru o 30 procent.

Pirátská kritika souvisela s policejním vyšetřováním nákupů plynu, které skončily před soudem, Hřib se nechal slyšet, že jej Janeček nepřesvědčil o tom, že sám nepochybil. Pražská plynárenská ovšem v případu figuruje jako poškozená strana. Obžalovaný je Brit Lakhbir Singh Sandhu, kterého obžaloba viní, že prostřednictvím Pražské plynárenské vylákal od České republiky 200 milionů korun na DPH. Muž odmítl, že by se dopustil něčeho protiprávního. Vedení plynáren uvedlo, že se firma stala obětí podvodu.

Nový předseda představenstva plynáren Martin Pacovský v minulosti pracoval v ČEZu, kde řídil oddělení obnovitelných zdrojů. Později z polostátní energetické firmy odešel a podnikal v pivovarnictví.

„Zaměřím se na optimalizaci investic do distribuční soustavy a do IT. Na druhé straně naopak chci investovat úsilí do zelené energetiky – i když plyn není bezuhlíkový zdroj energie, hraje významnou roli při přechodu k uhlíkové neutralitě. Posunu Pražskou plynárenskou na úroveň inovativní, digitální a transparentní firmy, kde je zákazník na prvním místě,“ ozřejmil po zvolení své plány.