Vedení Karlovarské krajské nemocnice rezignovalo, navzdory problémům s koronavirem

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) rezignovalo na funkce. Oficiální důvod je rozdílný pohled vedení nemocnice a zřizovatele, kterým je kraj, na další směřování zařízení. Potvrdil to mluvčí KKN Vladislav Podracký. Změna ve vedení nemocnic v Karlových Varech a Chebu přichází krátce po sestavení nové krajské vlády tvořené zastupiteli za STAN, Piráty, Místní, ODS a KDU-ČSL, VOK a SNK1. Opozice kritizuje, že rezignace přišla v době, kdy vrcholí pandemie koronaviru.

„Představenstvo KKN odvedlo v minulosti velký kus práce, ať se to týká náboru nových zdravotníků a udržení stávajícího personálu, modernizace přístrojů, zlepšení zázemí pro pacienty i zaměstnance a zvýšení kvality péče. Přesto se společnosti ekonomicky nedaří obrátit záporný stav a posunout jej k vyrovnané bilanci. Vnímáme, že je to velmi nelehký úkol, a bereme za něj plnou odpovědnost,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Rezignace je platná ke konci ledna. „Jsme domluveni na veškeré součinnosti pro zachování kontinuity všech podstatných procesů včetně řešení situace spojené s pandemií koronaviru,“ doplnil hejtman.

Jitka Samáková byla v čele představenstva KKN od roku 2017, stejně jako člen představenstva David Bracháček. Třetím členem představenstva byl Josef Mašek, který v roce 2018 vystřídal Josefa Märze, který rezignoval. Josef März (VOK) se po loňských krajských volbách stal uvolněným zastupitelem, který má na starosti právě oblast krajských nemocnic.

Podle Samákové je rezignace členů představenstva osobní rozhodnutí každého z členů. „Mohu pouze potvrdit, že jsme se společně se zástupci Karlovarského kraje dohodli na nezbytných opatřeních, která povedou k zachování kontinuity procesů, které v nemocnici běží, ať už jde o běžný provoz, nebo investiční projekty, aby tato situace neměla žádný vliv na rozsah ani kvalitu poskytované péče,“ uvedla.

Nové vedení má mít nemocnice do konce ledna

Kraj neprodleně vyhlásí na nové členy představenstva výběrové řízení, tým by měl vzniknout do konce ledna. „Do konce prvního čtvrtletí 2021 bude popsán stávající stav KKN, aktuální hrozby a rizika. Vyhodnotíme plán na rok 2021, který připravilo předchozí vedení, aby si Karlovarský kraj mohl v rozpočtu připravit potřebné finance. V průběhu druhého čtvrtletí budou definována a iniciována opatření ke zvýšení efektivity chodu KKN, zhodnoceny možnosti na straně výnosů i nákladů a přehodnocen výhled na období 2021 a 2022,“ popsal plánovaný postup hejtman.

Hnutí Místní na Facebooku odcházejícímu vedení poděkovalo. „Přestože se nepodařilo vyřešit některé z problémů nemocnice, v jiných oblastech za ním zůstane výrazný kus práce. Ať už šlo o investiční akce, pomoc okolním obcím při řešení konkrétních problémů se zdravotní péčí, nebo při řešení koronavirové krize,“ uvedlo hnutí.

Opozice nešetří kritikou

„Měnit vedení krajské nemocnice v době vrcholu pandemie určitě není dobrý krok, teď je nutné zajistit dostatečnou kapacitu lůžkové péče o pacienty, začít masivně očkovat, podpořit zdravotníky a zajistit odměny za jejich nelehkou a náročnou práci,“ řekla opoziční zastupitelka a bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Karlovarská krajská nemocnice skončila v roce 2019 ve ztrátě 165 milionů korun. Proti roku 2018 šlo o zhruba 100 milionů lepší hospodářský výsledek. KKN se ale se ztrátovým hospodařením potýká dlouhodobě. Kromě závazků z předchozích let se na ztrátách podílelo i zvyšování mezd v posledních letech. Karlovarský kraj tak musel opakovaně dotovat provoz krajských nemocnic v řádech desítek milionů korun ročně.