Městům chybí lidé na veřejně prospěšných pracích, nemají na ně dost peněz

Studio Ústí nad Labem: Městům chybí lidé na veřejně prospěšné práce (zdroj: ČT24)

Ubývá lidí, kteří v rámci veřejně prospěšných prací čistí ulice. Stát na ně posílá totiž méně peněz. Radním pak tito lidé chybí. Některá města proto uvažují, že je zaměstnají a začnou platit ze svých rozpočtů.

Věřejně prospěšné práce jsou hlavně pro dlouhodobě nezaměstnané, mají jim pomoct znovu získat pracovní návyky. Uchazeči mohou nejčastěji získat pracovní smlouvu na rok a za práci získávají minimální mzdu. Úřad práce na ni přispívá zhruba devadesáti procenty.

Celková částka ale každým rokem klesá. Zatímco před pěti lety dával stát na tyto mzdy více než dva a půl miliardy korun, nyní je suma čtyřikrát nižší. Méně peněz pro lidi na veřejně prospěšných pracích je podle Úřadu práce hlavně proto, že klesá nezaměstnanost.

Veřejně prospěšné práce
Zdroj: ČT24

Děčín zvažuje část pracovníků zaměstnat

Například dečínské ulice tak bude příští měsíc uklízet zřejmě pouze deset lidí na veřejně prospěšných pracích. V minulosti jich přitom bylo i pětkrát více. Většině lidí totiž pracovní smlouvy skončily ještě před Vánoci, a to po deseti měsících. Smlouvy jim Úřad práce na obvyklý rok neprodloužil. Dalším pracovníkům pak smlouvy vyprší během ledna. 

Zájem o tento typ práce je přitom v Děčíně, podobně jako v minulosti vysoký. „I nyní převyšuje počet míst, která radnice může vypsat. Navíc skončila i dotace Evropské unie, která se zaměstnáváním lidí, kteří byli dlouho bez práce, pomáhá – a čeká se na novou. Města se tedy touto dobou nachází v určitém mezidobí, kdy zatím vyčkávají, odkud kolik peněz přijde a kolik lidí na úklid ulic nakonec budou moct najmout,“ popsala redaktorka ČT Petra Musilová. 

Děčín nyní uvažuje, že část lidí, kteří se v této pozici osvědčili, přímo zaměstná. Mohli by se starat třeba o úklid hřbitovů. 

Pracovníci chybí i v Ústí nad Labem

Nedostatek lidí na veřejně prospěšných pracích má například i obvod v Ústí nad Labem Severní Terasa. Tam jich nyní pracuje přes třicet. V minulosti jich ale bylo jednou tolik. Podle starosty obvodu Jaroslava Šimanovského (ANO) jsou tito pracovníci nesmírně důležití.

„Bez nich bychom nemohli zajistit úklid celého obvodu, který je dost rozsáhlý,“ poznamenal s tím, že jsou pro fungování městské části nezbytní. „Museli bychom si najímat firmy a na to bychom z našeho rozpočtu neměli prostředky,“ dodal. Ideálně by podle něj obvod potřeboval na úklid veřejných prostorů 45 až 50 lidí.

„Peníze přichází z Úřadu práce. My musíme dodotovávat částku jejich mezd,  to znamená asi čtyři a půl tisíce na jednoho člověka, což je pro náš rozpočet docela zásadní. Tím, jak se zvedají minimální mzdy, tak se musí doplácet i tato částka včetně odvodů, “vysvětlil Šimanovský. 

Kvůli komplikovanému schvalování rozpočtu těsně před Vánoci není zatím jasné, kolik peněz budou mít úřady práce k dispozici letos. Mělo by se tak stát do jara.