Fanoušky obžalované z útoku v tramvaji soud osvobodil i napočtvrté. Jejich chování má řešit úřad

Události ČT: Fanoušky obžalované z útoku v tramvaji soud osvobodil i napočtvrté (zdroj: ČT24)

Městský úřad a nikoli soud se má podle nepravomocného rozhodnutí zabývat chováním trojice fotbalových fanoušků obžalovaných z útoku na muže tmavé pleti v pražské tramvaji. Soudkyně je přesvědčena, že státní zástupkyně neprokázala, kdo muže napadl, proto se domnívá, že je možné trojici fanoušků olomouckého fotbalového klubu vinit nanejvýš z přestupku kvůli tomu, jak se v tramvaji chovali.

K Obvodnímu soudu pro Prahu 10 se případ údajného útoku v tramvaji dostal již počtvrté. Soudkyně Ivana Hynková trojici obžalovaných mladíků opakovaně osvobozovala a na tom, že se útok sice stal, ale obžaloba neprokázala, kdo ho vedl, trvá. Předchozí tři její rozsudky zrušil odvolací soud. K němu se po odvolání státní zástupkyně případ dostane i počtvrté.

Podle nynějšího verdiktu by se ale měl chováním tří mladíků zabývat úřad městské části. Podle soudkyně trojice spolu s dalšími fanoušky zpívala v tramvaji fotbalové chorály a skandovala hesla na podporu fotbalového klubu Sigma Olomouc. Došlo i k potyčce dvou fanoušků.

„Soud dospěl k závěru, že toto jednání je třeba postihnout, a to v rámci přestupkového řízení,“ uvedla Hynková. Chování fanoušků v tramvaji bylo podle ní nevhodné. „Projevy fanouškovství mezi běžné občany nepatří, patří na fotbalový stadion,“ dodala. 

Obžalovaní spolu s dalšími fanoušky jeli tramvají 4. listopadu 2017, cestovali jí na zápas s pražským klubem Bohemians. V tramvaji byl také programátor původem z Afriky, který žije v Praze. Podle obžaloby čelil nejprve rasistickým urážkám, kterých si nevšímal. Když na něj ale někdo z davu podle obžaloby vymačkal citron, snažil se chránit, následně jej část fanoušků napadla pěstmi a kopy. Muž skončil na chirurgii se zhmožděnou hlavou a nosem, z incidentu si odnesl také posttraumatickou stresovou poruchu.

Státní zástupkyně u dřívějších jednání požadovala pro dva z obžalovaných tresty dva a půl roku vězení, pro třetího čtyřletý trest vzhledem k tomu, že se výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví dopustil už dříve. Všichni tři mladíci u soudu připustili, že k útoku na muže v tramvaji došlo, odmítli však, že by se na něm podíleli.