Ve slévárnách v Čáslavi hořelo. Škoda je 1,5 milionu korun, příčina požáru se vyšetřuje

V čáslavských slévárnách společnosti Ljunghäll v sobotu večer hořelo, škoda činí 1,5 milionu korun. Nikdo nebyl zraněn. Příčinu požáru, který vznikl v klimatizační jednotce vysokotlakého lisu, zjišťuje vyšetřovatel, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

K požáru hasiči vyjížděli po 18:30. „Prvotní průzkum odhalil požár lisu na zpracování hliníku v obrovské výrobní hale, která byla silně zakouřena zplodinami hoření. Vedlejší lisy a další technologie zasaženy nebyly,“ uvedla Kereková. Hasiči dostali oheň pod kontrolu po 21:00.

„Vzhledem k velmi silnému zakouření a rozlehlosti celého prostoru a také s ohledem na vysokou hodnotu výrobních zařízení požádal velitel o posily a nechal vyhlásit druhý poplachový stupeň,“ dodala mluvčí.

Na místo vyjel velkokapacitní přetlakový ventilátor, který pomohl rozsáhlou halu odvětrat. Před 21:30 byl oheň zcela zlikvidován a poté byla obnovena výroba.

V hale bylo v době, kdy požár vznikl, asi třicet zaměstnanců, kteří se nejdříve pokusili oheň zlikvidovat ručními hasicími přístroji. Nikomu se nic nestalo.