Nejprve pomáhali v nemocnicích, pak studenti za část vydělaných peněz koupili televizi seniorce

Studenti ostravské střední zdravotnické a vyšší odborné školy se složili na televizi pro seniorku, která žije ve frýdecko-místeckém domově Beskyd. Na koupi věnovali část peněz, které si vydělali, když pomáhali v nemocnicích. Paní Ludmilu našli díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

S nápadem koupit televizi do domova seniorů přišel vyučující na zdravotnické škole Peter Šlesarík. „Odezva byla veliká a jsem rád, že se do toho zapojili a že tímto způsobem jsme schopni obdarovat paní Ludmilu, která si napsala o dárek Ježíškovým vnoučatům,“ řekl.

Studenti střední zdravotnické a vyšší odborné školy v Mariánských Horách pomáhali v rámci povinné praxe v nemocnicích i na covidových odděleních. Za odslouženou výpomoc dostali zaplaceno, část peněz věnovali na dar, neváhali prý ani chvíli. „Naše třída se do toho velice rychle zapojila. Je to milý dárek,“ řekla studentka Martina Čechová.

Osobně se letos dárky předávat nemohou

Osamělé seniory mohou lidé obdarovat v rámci projektu Ježíškova vnoučata i letos, letošní rok je ale kvůli opatření proti šíření koronaviru jiný. Osobně se dárky předávat nesmí, lidé je ale mohou poslat poštou nebo kurýrní službou. Obdarovaní se pak se svými dárci mohou setkat alespoň prostřednictvím videohovoru.

Zmíněná seniorka už o dárku ví. „Velice se těší, až zase bude moci sledovat svoje oblíbené seriály a poslouchat písničky,“ řekla hlavní ošetřovatelka v domově Beskyd Renáta Sládková. Domov pro seniory převezme televizi od studentů v úterý.

Klienti v domovech v pandemickém období často trpí nedostatkem sociálních kontaktů a například právě televize, notebook nebo tablet jim může pomoci neztratit kontakt s okolním světem.