Kácet se v Boubínském pralese může, ale za přísných podmínek. Ministerstvo k nevoli státních lesů potvrdilo pravidla

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo pravidla pro kácení v Boubínském pralese. Odmítlo tak odvolání Lesů ČR proti rozhodnutí Správy Národního parku a CHKO Šumava, upozornil Český rozhlas. Lesy se tak při kácení stromů zasažených kůrovcem budou muset řídit přísnými pravidly. Na druhé straně kácení bude možné, proti čemuž protestovaly ekologické spolky.

Podle pravidel, která ministerstvo potvrdilo – k nevoli státních lesů, ale i Hnutí Duha – je možné kácet pouze ve vymezených lokalitách a šetrnými způsoby. Lesy chtěly podmínky zmírnit, hnutí naopak chtělo, aby se v Boubínském pralese nekácelo vůbec.

Mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová uvedla, že ministerstvo svým rozhodnutím přejalo „plnou odpovědnost za zhoršující se stav lesa v národní přírodní rezervaci Boubín“.

Výjimka z úplného zákazu kácení v pralese platí do konce roku 2024. Do prvních asanačních zásahů by se lesníci mohli pustit po 15. červnu příštího roku.

Hnutí Duha odmítá celý princip zásahů, kterými chtějí státní lesy omezit šíření kůrovce. „Prales nevzniká motorovou pilou. Vzniká dlouho, samovolně a patří k tomu i kůrovec. Zásahy jdou proti smyslu národní přírodní rezervace,“ řekl již dříve expert hnutí Jaromír Bláha.

Z textu výjimky vyplývá, že budou v různých částech pralesa platit jiná pravidla. Na severu rezervace by mohli lesníci kůrovcové stromy asanovat pouze odkorněním nastojato. Vůbec se nebude kácet v nejcennější části Boubínského pralesa – jeho jádru. V něm ale Lesy ČR ani zasahovat nechtěly, jejich žádost se této části netýkala.