Policista bez roušky dal při zásahu facku opilci, ukázalo video. Hamáček se za incident omluvil

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se omluvil za průběh zásahu policie proti muži na autobusové zastávce v Praze 8. Incident zachytilo video, které se objevilo na sociálních sítích. Ze záběrů je patrné, že jeden policista dal muži facku, navíc sám neměl zpočátku roušku. Podle ministra byl sice zásah proti muži, který byl podle něj opilý a ničil auta, potřeba, ale chování fackujícího policisty označil za temnou skvrnu.

Video zveřejněné na Facebooku ukazuje, že policisté u autobusové zastávky zastavili muže, jehož krok byl nejistý, a usadili ho na lavičku. Následovala diskuse, během které jeden z policistů muže udeřil do tváře. Policista navíc neměl nasazenou roušku ani jinou ochranu dýchacích cest.

„Za tento ojedinělý exces bych se chtěl omluvit, to je naprosto nepřijatelné, jakkoliv video, které koluje, nezachycuje celou kauzu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra Jan Hamáček k záznamu. Policejní mluvčí Violeta Siřišťová uvedla, že se jednáním policisty bude zabývat odbor vnitřní kontroly. 

Hamáček dodal, že na videu není zaznamenána příčina zásahu. Muž byl podle něj opilý a poškozoval auta. Mluvčí Siřišťová upřesnila, že rozbil přední sklo projíždějícímu autu. Reakci policisty ale považuje Hamáček za selhání. „Není omluvou to, že se ten člověk choval jako šílenec. Policista za každých okolností musí udržet nervy na uzdě. A samozřejmě musí mít roušku,“ zdůraznil.

Zákrok odsoudil i policejní prezident Jan Švejdar. „Jsem neskutečně zklamaný z toho, co jsem dnes viděl. Chování policisty je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné,“ uvedl.

Ministr vnitra ale celkově považuje práci policie v době nouzového stavu a koronavirové pandemie za vynikající. „Policisté v drtivé většině předvádějí profesionální výkon a klobouk dolů. Jsou oslabeni koronavirem, musí sloužit více než normálně. Toto je temná skvrna, jakkoli ojedinělá,“ míní. 

Otázky Václava Moravce: Rozhovor s Janem Hamáčkem (zdroj: ČT24)