Novým senátorem v Lounech je lékař a rakovnický radní Ivo Trešl, porazil Vladimíra Drápala

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Louny zvítězil Ivo Trešl (za STAN). Lékař a rakovnický radní, který vyhrál i první kolo, získal v tom druhém 58,39 procenta hlasů. Jeho protikandidát Vladimír Drápal (za ODS) obdržel přes čtyřicet procent. Volební účast v druhém kole dosáhla na Lounsku necelých 15 procent.

Nový senátor Ivo Trešl (za STAN) pracuje jako chirurg rakovnické Masarykovy nemocnice. Od roku 2006 je členem rakovnického zastupitelstva, od roku 2008 je tam radním. V Senátu se chce jako lékař věnovat zejména dostupné zdravotní péči.

„Nemocnice, které zde máme, v našem volebním regionu, to znamená nemocnice v Rakovníku, nemocnice v Žatci, jsou nemocnice okresního typu, jsou až na konci pomyslného potravního řetězce českého zdravotnictví,“ uvedl Trešl. Chce se přitom zaměřit na podporu nemocniční i ambulantní péče.

Neúspěšný protikandidát Vladimír Drápal (za ODS) byl v letech 2002 až 2018 ředitelem Vrchlického divadla v Lounech. Před rokem 1989 byl aktivní v disentu. Aktuálně je produkčním Galerie města Loun. Zabývá se také pořádáním kulturních akcí.

O post senátora letos v obvodu Louny usilovalo celkem deset kandidátů, což je o dva více než při předchozích volbách v roce 2014. Mandát neobhájila dosavadní senátorka Zdeňka Hamousová (ANO), která v prvním kole skončila čtvrtá.

Mezi kandidáty byl i známý „sedlák pod Milešovkou“ Daniel Pitek (za SEN 21), starosta obce Blatno Václav Beneš (KSČM) nebo preventista městské policie, včelař a trenér Dominik Hanko (SPD). Uspět se pokoušel i starosta obce Postoloprty Zdeněk Pištora (Trikolóra). Dále kandidoval starosta obce Raná Jaroslav Veselý (za UFO+ProMOST) a ředitel Oblastní charity Ústí nad Labem Rostislav Domorák (za Severočeši).

Účast voličů v prvním kole senátních voleb byla v obvodu Louny 34,11 procenta. V druhém kole pak dosáhla necelých 15 procent. K volebním urnám tak přišlo na Lounsku méně lidí než v předchozích volbách před šesti lety.