Liberecká nemocnice dostala potvrzení kvality operací páteře. Certifikát má jen 13 zařízení na světě

Události v regionech: Krajská nemocnice v Liberci získala unikátní mezinárodní certifikát (zdroj: ČT24)

V Evropě jsou nyní čtyři nemocnice s mezinárodním certifikátem centra spinální chirurgie a jednou z nich je Krajská nemocnice Liberec. V Česku je jediná. Jde o ocenění kvality libereckých neurochirurgů a jejich schopnosti operovat páteř. Aby si ale nemocnice certifikát udržela, bude muset po pěti letech prokázat, že je v operacích páteře minimálně na stejné nebo ještě na vyšší úrovni než nyní.

Ročně provádějí liberečtí neurochirurgové asi dva tisíce operací páteře. Zaměřují se na operace páteře po úrazech, ale i kvůli nádorům a degenerativním poškozením páteře, která převažují. Jejich výsledky dokážou překonat očekávání.

„Že chodím, je zázrak. Měla jsem od krční páteře až po první bederní obratel skloubené skoro všechny kosti. Nikdo mi nedával naději, že budu chodit,“ uvedla Monika Dvorská, které hrozilo ochrnutí po pádu z koně.

Mimořádnou úroveň spinální chirurgie v Krajské nemocnici Liberec potvrdili i zahraniční auditoři. Jako čtvrté nemocnici v Evropě a třinácté na světě jí udělili mezinárodní certifikát centra excelence.

Auditoři ocenili vybavení klíčových provozů, zejména operačních sálů, jednotky intenzivní péče a diagnostického zázemí nemocnice, i návaznost jednotlivých procesů. „Velmi je překvapila přítomnost spinální jednotky,“ poznamenal ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Certifikát nezaručuje nemocnici více peněz, je to však věc prestiže a v důsledku i zájmu pacientů. „Vlastnictvím tohoto certifikátu dáváme světu najevo: tady je pracoviště, které dělá svoji práci na určité úrovni, nemusíte se bát k nám přijít,“ podotkl liberecký páteřní chirurg Pavel Barsa.

Přednosta libereckého neurocentra Petr Suchomel uvedl, že operace páteře stále častěji podstupují starší lidé a jde o plánované zákroky. „Dělal jsem analýzu na degenerativní onemocnění krčních páteří. S podivem – přestože doba je tak divoká – úrazů tolik nepřibylo, ale počet degenerativních onemocnění se za deset let víc než zdvojnásobil,“ podotkl.

Populace podle něj stárne a lidé se operací páteře méně bojí, protože už jsou běžným standardem. Špičková technika také podle něj umožňuje dělat stále náročnější zákroky. „Jediné, co se ještě nepodařilo, je scelit přeťatou míchu a bude ještě dlouho trvat, než se v tomto udělá nějaký pokrok,“ dodal přednosta libereckého neurocentra.