Požár štěpky v Rožmitále způsobilo zřejmě samovznícení, uvedli hasiči

Středeční požár štěpky v Rožmitále pod Třemšínem způsobilo pravděpodobně samovznícení materiálu. Oheň ještě není zcela zlikvidovaný, ale už je zcela pod kontrolou. Škoda dosáhla několik milionů korun, plameny zasáhly a poničily také okolní budovy v zemědělském areálu, uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Hromada dřevní štěpky v zemědělském areálu začala hořet ve středu odpoledne. Kvůli velkému rozsahu vyhlásili hasiči nejvyšší poplachový stupeň ze čtyř možných, využili též velkokapacitní čerpadlo dodávající 4000 litrů vody za sekundu. Zásah komplikoval silný vítr.

Zásah komplikoval silný vítr

Na místě byly desítky hasičů ze Středočeského i Jihočeského kraje. Pod kontrolu dostaly oheň ve čtvrtek ve 3:15. Poté začala část jednotek odjíždět, hašení a rozhrnování hromady technikou pokračovalo po celý den. „Minimálně na 48 hodin je na místě nařízený dohled dobrovolných hasičů,“ uvedla Fliegerová.

Při takzvaném biologickém samovznícení vzniká uvnitř biologického materiálu teplo, které je větší než teplo odváděné do okolního prostředí. K samozahřívání látky v tomto případě dochází při činnosti bakterií, například při uskladnění vlhkého sena či dřevěné hmoty.