Památková ochrana Hadím lázním zůstává. Majitel, který ji chce sejmout, neuspěl ani u soudu

Na seznamu kulturních památek zůstávají teplické Hadí lázně. Jejich majitel, severočeský podnikatel Jaroslav Třešňák, chtěl zvrátit rozhodnutí ministra kultury o jejich ochraně u soudu, ale neuspěl. Ministerstvo upozornilo, že se ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud.

Hadí lázně v Teplicích loni v létě těsně před svým odvoláním zbavil památkové ochrany končící ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), ačkoli památkáři i rozkladová komise mu doporučili opak. Jeho nástupce Lubomír Zaorálek (ČSSD) je však mezi kulturní památky vrátil. Soud žalobu majitele, který chce areál ochrany zbavit, zamítl.

„Ztotožnil se s argumentací ministra kultury a dal mu zejména za pravdu v tom, že památková zóna, kde se Hadí lázně nachází, k dostatečné ochraně památkových hodnot tohoto objektu nestačí. Zároveň v tomto případě nejsou ve smyslu památkového zákona splněny mimořádně závažné důvody pro zrušení prohlášení Hadích lázní za kulturní památku,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Chátrající empírový objekt patří podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, který Hadí lázně koupil v roce 2006 za 15 milionů korun. Původně měl v plánu budovu opravit a provozovat tu lázně. Návrhy na rekonstrukci však odmítli památkáři, protože podle nich spočívají v praktickém zbourání budovy a stavbě nové.

O lázně měla zájem teplická radnice, která deklarovala, že by se pokusila zchátralou budovu zachránit. Třešňákovi však město nabídlo necelých sedm milionů, zatímco on žádal osmnáct.