Pražské taxikáře čeká těžké léto, chystají se kontroly i zkoušky

Pražský magistrát začne zpřísňovat režim pro taxislužbu, chce tak vzdorovat nepoctivým taxikářům. Jako jedno z prvních viditelných opatření bude povinnost projít zhruba v polovině prázdnin přezkoušením, aby si udrželi licenci, která bude platná na pět let. Praha chce rovněž iniciovat novely několika zákonů, rozšířila by okruh přestupků nebo možnosti odebrání oprávnění. Na léto pak připravil magistrát více kontrol.

„Chystáme novelu vyhlášky ověřující znalosti taxikářů. Všichni budou znovu přezkoušeni a kromě místopisu budou v testech mimo jiné i třeba otázky z oblasti práva. Současné jsem i já a bez mapy udělala s pouhými třemi chybami,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zkoušky se dotknou všech taxikářů. Licence jim pak bude platit pět let. Na splnění testu budou mít tři pokusy, pokud ale ani tak neuspějí, nebudou si zkoušku moci už nikdy zopakovat.

Novelu vyhlášky již město poslalo do připomínkového řízení, kdy ji okomentují úředníci. Řízení trvá třicet dní, teprve po jeho skončení mohou pražští radní novelu odhlasovat.

Taxikáři se musí v létě připravit i na kontroly. Ve spolupráci s policejními složkami magistrát sestavil na osm speciálních, čtyř až pětičlenných týmů, v nichž budou jak zástupci magistrátu, tak strážníci a policisté. „Zaměří se na nejproblematičtější místa, tedy Staroměstské a Václavské náměstí, hlavní nádraží a částečně Prahu 6 a 7,“ upřesnil ředitel strážníků Eduard Šuster. Rovněž budou rozdávány letáky upozorňující turisty na základní informace o taxi a lákající je na MHD.

Záměr rozšířit okruh přestupků nebo vymezit kouření ve vozidle

Radní také chtějí prosadit novely několika zákonů, například zákona o silniční dopravě nebo pozemních komunikacích. Praha by rozšířila okruh přestupků, pro které může řidič ztratit takzvanou spolehlivost řidiče taxislužby. Měla by se také rozvinout možnost zadržení oprávnění řidiče taxislužby. Taxikáři by rovněž mohli mít zákaz stání ve druhé řadě, stejně tak jim bude zakázáno parkovat tři minuty beztrestně v modré parkovací zóně. „Buď bude pro taxi zakázáno úplně, nebo jen pro taxi bez zákazníka, to ještě uvidíme. Rovněž bude zakázáno kouření ve voze i v nepřítomnosti zákazníka,“ řekla primátorka. Taxikáři by podle ní měli procházet též psychologickými vyšetřeními.

Vydáno pod