Při požáru v domově důchodců ve Mšeně zemřela seniorka, ošetřovatelka skončila v nemocnici

V domově seniorů ve Mšeně na Mělnicku zemřel ve čtvrtek brzy ráno při požáru jeden člověk. Jedna ošetřovatelka je zraněná a byla převezena do nemocnice. Hasiči evakuovali 74 klientů, z nich se ve čtvrtek nebude moci vrátit do svých pokojů podle předběžného odhadu asi 18 lidí. Vyšetřovatelé vyloučili jako příčinu požáru cizí zavinění, oheň vznikl z nedbalosti nebo technickou závadou, uvedl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Podle Twitteru policie byli další tři lidé ošetřeni na místě. Škoda byla vyčíslena na milion korun.

Hasiči před 5:00 vyjížděli k požáru, který zasáhl nejvyšší, čtvrté patro budovy.  Požár už je nyní zlikvidovaný. Podle redaktora ČT Ondřeje Pražáka hasiči dostali požár pod kontrolu do dvaceti minut po příjezdu. Hodinu poté se jim ho pak podařilo zcela uhasit.

Plameny zasáhly jeden z pokojů. „Požár se nerozšířil dál zejména díky elektronické požární signalizaci, včasnému zásahu personálu a také díky rychlému zásahu hasičů,“ uvedl Gabriel v rozhovoru pro ČT24. Vyšetřování nadále pokračuje, podle Gabriela se bude čekat mimo jiné na výslech zraněné vyšetřovatelky, až to umožní její zdravotní stav.

Senioři jsou u příbuzných

Při požáru zemřel jeden člověk. „Jde o ženu, která bydlela přímo v pokoji, který hořel,“ uvádí reportér. Poraněná ošetřovatelka, kterou záchranáři převezli do nemocnice, se podle něj snažila ženě pomoci.

„Podle mých informací se dostala dovnitř pokoje, snažila se seniorku zachránit, ale vzhledem k rychlému rozvoji požáru, to bohužel nebylo možné,“ posal zásah ošetřovatelky Gabriel ve vysílání ČT24.

Větší část evakuovaných seniorů si k sobě vzali jejich příbuzní. Jedenáct seniorů pak evakuovali do nemocnice v Mělníku, nejsou zranění.

Povolán byl tým posttraumatické péče. „Okolnosti vzniku a průběhu požáru bude zjišťovat skupina našich vyšetřovatelů ve spolupráci s policií,“ dodal mluvčí.

Mšenský domov pro seniory sídlí v moderní budově postavené v roce 2003. Jeho kapacita je 83 lůžek.