Jeden člověk zemřel při požáru bytů v Holešovicích, předcházel mu výbuch

Události v regionech: Po výbuchu a požáru v pražských Holešovicích zemřel jeden muž (zdroj: ČT24)

Jeden člověk zemřel a dva utrpěli zranění při požáru dvou bytů v pražských Holešovicích. Plamenům, které hasiči po hodině uhasili, podle dostupných informací předcházel výbuch. Hasiči z budovy evakuovali pět desítek lidí. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky narušil incident i statiku objektu, statik ale povolil návrat obyvatel. Příčina požáru zatím není známa, vyšetřují ji policisté a hasiči. Policie také uzavřela Strojnickou a Bubenskou ulici a ulici U Smaltovny.

„Je to požár bytu v plném rozsahu, je tady několik jednotek, probíhá evakuace osob, snažíme se požár lokalizovat,“ popisoval Kavka. Později na Twitteru uvedl, že požár zasáhl dva byty a částečně narušená je statika budovy.

„Statik zhodnotil objekt a rozhodl, že se obyvatelé domu mohou vrátit, mimo požárem zasažené byty. Stále probíhá šetření požáru ve spolupráci s policisty,“ napsali hasiči na Twitteru.

K incidentu došlo kolem půl deváté. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. Hořely byty ve třetím patře činžovních domů. Kvůli provalení příčky museli hasiči zasahovat ve dvou vchodech. Z nich evakuovali kolem padesáti lidí, pro které připravili evakuační autobus. Plameny hasiči uhasili zhruba za hodinu.

Radnice sedmé městské části pro postižené zajistila náhradní byty a mimořádnou finanční pomoc, na místo tragédie dorazili zástupci krizového řízení včetně místostarosty Kamila Vavřince Mareše. „Myslím moc na všechny sousedy, které to postihlo,“ napsal na Twitteru starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

„Seděli jsme v pokoji, měli jsme otevřené dveře na balkon a najednou strašná rána, tak jsme se šli podívat. Najednou začal být hrozný kouř, tak jsme si řekli, že půjdeme rychle z bytu. Kdy se budeme moci vrátit, netušíme,“ líčí obyvatelka vedlejšího domu Eva Hnízdilová. „Výbuch jsem slyšel i přes to, že máme okna na druhé straně. Myslel jsem si, že něco opravují,“ dodal obyvatel bloku Jan Štěpánský.

Záchranáři ošetřili dva popálené, byli při vědomí. „Další muž utrpěl zranění neslučitelná se životem a zdravotníci mu už nemohli přes veškerou snahu pomoci,“ konstatovala mluvčí záchranné služby Jana Poštová.

Do nemocnice záchranná služba převezla tři lidi. Jedna žena se nadýchala zplodin hoření, další žena a jeden muž utrpěli popálení na zhruba patnácti procentech těla. U šestnácti lidí záchranáři zjišťovali hladinu oxidu uhelnatého bez nutnosti další péče, popisuje.

Na místě je nyní několik desítek policistů včetně kriminalistů. „Ti budou zjišťovat, proč v bytě došlo k výbuchu a následnému požáru,“ podotýká policie.