V lese na Písecku našel řidič dvacítku min opřených o pařez. Po „majiteli“ už policie pátrá

Celkem 21 dělostřeleckých min nalezl řidič u cesty v lesní oboře u Jetětic na Písecku. Zatím není jasné, kdo munici na místo položil, policie už po něm pátrá. V minách, které pravděpodobně pochází z druhé světové války, bylo dohromady třináct kilogramů velmi silné trhaviny trinitrotoluen, informoval jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

„Nevíme, kdo miny na místo přinesl a kde je objevil. Každopádně si počínal mimořádně nezodpovědně. Stačilo, že by některé auto, které tudy vozí dřevo z lesa, na miny najelo, a mohla nastat exploze,“ upozornil Matzner. Pyrotechnici munici z lesa odvezli k následné likvidaci.

Miny byly opřené o pařez, podle policie bylo počínání pachatele nezodpovědné
Zdroj: Policie ČR

Dvě desítky min byly opřené o pařez. Podle pyrotechniků hrozilo i nebezpečí výbuchu, pokud by se například vinou silnějšího deště po sobě miny svezly. „Při nálezu podezřelého předmětu nebo munice je jakákoli manipulace vysoce nebezpečná. O nálezu je třeba ihned informovat policii, počkat na její příjezd a zamezit přístupu dalších osob,“ uvedl mluvčí.

Dělostřelecké miny mohl najít některý z hledačů za pomoci detektoru kovu. Výbušniny vyhrabal, ale jejich nález už neoznámil. Našli je lesníci, ležely v místě, kudy pravidelně projíždějí s těžkou technikou.