Hradecký magistrát chce dostat z města firmu, jejíž sklad v Hamru loni vybuchl. Obává se, že se to stane znovu

Události v regionech: Magistrát podal trestní oznámení na firmu Purum (zdroj: ČT24)

Královéhradecký magistrát podal trestní oznámení na firmu Purum, která v bývalé čistírně odpadních vod likviduje odpady. Tvrdí, že s nimi nakládá v rozporu s povolením, a to takovým způsobem, že by mohlo dojít k výbuchu – tak jako v jiném skladu firmy v Hamru na Jezeře. Společnost to odmítá, do svého areálu ale nechce nikoho pustit. Radnice se však netají tím, že chce Purum z města dostat.

Stará čistírna má mít podle královéhradecké radnice studii o vlivu na životní prostředí, ale nemá ji. Inspekce naposledy kontrolovala areál vloni. Zjistila porušení integrovaného povolení a s firmou Purum vede správní řízení o přestupku.

Magistrát ale tvrdí, že úřední záležitosti nejsou to jediné, v čem je problém. Především se obává toho, co se v bývalé čistírně děje. „Látky jsou uloženy v záplavovém území, ve špatných nádobách, odváží je odsud, což vůbec není povoleno. Je to naprosto neuvěřitelný stav,“ tvrdí náměstek primátora Martin Hanousek (Zelení), který za město trestní oznámení podal.

Podle Libora Raka z magistrátu jsou v areálu i látky, jejichž reakce by mohla mít velmi vážné následky. „Tvorba tepla, oheň, tvorba toxických plynů, exploze,“ nastínil.

Firma však odmítla, že by ve staré čističce něco nebylo v pořádku. „Jedeme přesně podle provozního řádu, nechodí tam nic, co by tam podle provozního řádu nesmělo přijít,“ ujistil vedoucí střediska David Lhotský.

Návštěvě na místě se ale Purum brání. Štáb České televize do svého areálu, který stojí v husté městské zástavbě, nepustila a vzkázala: Na nic se neptejte a rychle odejděte. Majitel a pronajímatel ČOV Rostislav Dušek reagoval na upozornění náměstka Hanouska, že firma nemá povoleno odvážet nebezpečné látky, a činí to, žádostí o příslušný dokument. „Máte papír, že je to zakázané? My o tom nevíme,“ uvedl.

Pražská společnost, která má areál pronajatý, provozovala také středisko v Hamru na Jezeře, kde došlo k výbuchu loni v listopadu. Při neštěstí zemřel jeden člověk, dalších sedm utrpělo zranění a záchranáři, kteří na místo dorazili, potom měli zdravotní potíže. Šest sanitek, kterými přijeli, je i nyní odstaveno a stále čekají na potvrzení, že jsou bezpečné.

Hradecká radnice se netají tím, že chce, aby firma město zcela opustila. Obává se i o zdraví hasičů, kteří by v případě havárie do areálu staré čistírny přijeli.