V meruňkových sadech v noci hořely ohně. Ovocnáři se brání proti mrazu

Sadaři ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku se snaží ochránit kvetoucí stromy před mrazem. Zapálili proto v noci ohně. Do jaké míry se to povedlo a zda přece jen bude úroda, uvidí v dalších dnech. Podle předpovědi počasí mají ranní mrazíky pokračovat dál.

Teploty klesaly pod bod mrazu už od víkendu, z úterka na středu mělo být ve Velkých Pavlovicích až minus pět, nakonec bylo o trochu tepleji. „Podařilo se nám teplotu díky ohňům zvýšit zhruba na nulu, tak snad to nějaký účinek mít bude. Uvidíme, jak stromy dále pokvetou. Bohužel je ale i přes den chladno a včely nelétají, na příští týden zase předpovídají ochlazení. Je to bohužel jak na houpačce,“ řekl sadař Jan Krejčiřík.

Oteplit by se mělo přechodně pouze od pátku do neděle, pak by se zase mělo ochladit a teploty v noci mají klesat k nule a někdy i pod ni. Pro ovocnáře může současné počasí znamenat po dvou solidních letech totální propad produkce. „Uvidíme, jestli budeme zase v sadech pálit. Kdyby to byla jedna noc, tak možná, ale jestli jich bude více, nemá to moc cenu. To už se pak ani ekonomicky nevyplatí,“ řekl Krejčiřík.

Ztráty už hlásí další producenti z jiných oblastí Česka, v západní polovině území byly mrazy silnější než na Moravě. V pondělí už hovořil o katastrofě v případě meruněk Ivo Pokorný z Pomony Těšetice na Znojemsku, kde bývá příroda o týden dopředu před Pavlovicemi.

Za nočními mrazy stojí na jaře vpády arktického vzduchu od severu či severovýchodu, které jsou pro pěstování ovoce v kombinaci s časnějším jarem a teplými zimami krajně nepříznivé.