Brněnská zoo má další nový přírůstek. Samečka kusu liščího

V brněnské zoologické zahradě se narodil malý vačnatec kusu liščí. Pro zoo se jedná o násobně pozitivní událost, protože tento druh nechová ještě ani rok.

Na Mniší horu v Brně dorazila loni v květnu nejprve samička kusu liščího Lily z Jihlavy, po ní přijel v červenci sameček Gin Gin. Lily se narodila přímo v Jihlavě loni v lednu, dvouletý Gin Gin pochází z Budapešti. Malý potomek přišel na svět po osmi měsících jejich společného soužití.

„Péče o mládě probíhá v naprosté pohodě. Malý sameček je v boudě se svou matkou a dokonce se o něj někdy stará i otec, což je výjimečné. Odchov tedy probíhá bez problémů,“ řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Kusu liščí v Zoo Brno
Zdroj: ČTK/PR/Zoo Brno/Adéla Šindelářová

Vačnatec z australského lesa

Kusuové liščí obývají lesnaté a křovinaté oblasti včetně velkoměst Austrálie a Tasmánie, zavlečení byli na Nový Zéland. Preferují život na stromech, jsou to samotáři a aktivní jsou převážně v noci. Živí se eukalyptovými listy, květy, ovocem, semeny, ale i hmyzem, ptačími mláďaty či malými obratlovci.

Vačnatec měří od 32 do 58 centimetrů a délka ocasu je od 24 do 40 centimetrů. Váží až 4,5 kilogramu. Samice rodí jedno mládě. Ve volné přírodě se dožívají sedmi let, v lidské péči to může být až dvojnásobek.

Návštěvníci nové mládě v exotáriu nyní ještě nemají možnost vidět, zoo je kvůli opatřením kvůli šíření nového typu koronaviru uzavřená. Na webových stránkách ale nabízí přímé přenosy z některých výběhů