Rekonstrukce Libušína míří do finále. Malíři a truhláři dokončují interiéry

Rekonstrukce Libušína pokračuje (zdroj: ČT24)

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách pokračuje. Nezastavila ji ani opatření kvůli koronaviru. V budově pracují malíři a truhláři, kteří dokončují obnovu interiéru. Hotovo by mělo být do konce dubna, pak bude následovat kolaudace. Slavnostní otevření je naplánováno na 1. července 2020.

Za jiných okolností by obnovené panorama Pusteven obdivovaly tisíce lidí, kvůli současné mimořádné situaci je u Libušína teď liduprázdno. Uvnitř je ale rušno. Desítky řemeslníků jsou každý den o kus dál.

Například apsida v jídelně je už hotová, včetně obrazu svatého Václava od Mikoláše Alše. „Chybí už jen, aby se natřela podlaha a nastěhoval nábytek,“ řekl ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš.

V sousední místnosti umělecký truhlář dokončuje ozdobné detaily. Když jeho předchůdci Libušín před sto dvaceti lety stavěli, používali stejné hoblíky. „Je to vídeňská práce, ty hoblíky, konec 19. století,“ popsal restaurátor Luděk Dvořák.

Požár zničil Libušín 3. března 2014. Dárci na jeho obnovu poslali peníze, stavaři získali dřevo ještě před kůrovcovou kalamitou. Všichni teď doufají, že se nikdo z řemeslníků nenakazí, jinak by ostatní museli do karantény. Interiér chtějí dokončit do konce dubna, následovat bude kolaudace. Libušín má vypadat stejně jako v době svého vzniku. Datum slavnostního otevření 1. července 2020 zatím zůstává.