Káně plaší havrany. V Táboře na černá hejna povolali sokolníky

Havrany pomáhají v Táboře na Pražském sídlišti plašit tři cvičená káňata. Tábor je první město v republice, které havrany takto vyhání. Kolonie černých opeřenců tam sídlí přibližně deset let a jejich počet pomalu narůstá až na dnešní zhruba dvě stovky. Obyvatelé si stěžovali především na hluk, který havrani dělají.

Plašení začalo v pátek ve Zborovské ulici. „Zatím počítáme s touto lokalitou. A co se týče doby plašení, bude závislá na tom, jak se bude situace vyvíjet. Kdyby ale hrozilo, že si havrani začnou stavět hnízda na nějakém jiném podobně konfliktním místě, tak plašení přerušíme,“ řekl Jiří Rozum z táborského městského odboru životního prostředí.

Kolonie havranů se před lety usídlila právě ve Zborovské ulici, kde je řada bytů a také základní škola. Podle Rozuma lidem kromě velkého hluku vadí také množství exkrementů od ptáků. „Je tu dost stromů a celkem klid, což havranům asi vyhovuje. Ale přesně nevíme, proč si vybrali zrovna zdejší lokalitu. Asi bychom ve městě našli i pro ně komfortnější místa,“ řekl Rozum.

Havran před kánětem znervózní

Havrany plaší cvičená káňata sokolníků z letiště v Plané u Českých Budějovic. Dravci jsou podle nich spolehlivou hrozbou. „Pohybujeme se v určené lokalitě. Jakmile havran zahlédne káně, tak znervózní a odlétne,“ řekla sokolnice Hannah Melcerová. Dodala, že havrani často vysílají jedince, který monitoruje terén a zkoumá, zda se dravci v místě ještě vyskytují.

Rozum uvedl, že městský úřad v minulosti zkoušel eliminovat havrany i tím, že shazoval některá hnízda. Ale efekt nebyl velký. „Před časem jsem v odborné literatuře narazil na informaci o plašení pomocí káňat. Proto jsme se rozhodli to vyzkoušet,“ dodal.