Ani 1500 korun ročně za psa nestačí, pražské radnice za úklid po nich utratí miliony

Poplatky za psy kryjí radnicím jen část nákladů na úklid exkrementů. Ukázala to anketa ČT mezi deseti centrálními obvody hlavního města Prahy; podle některých se rozdíl navíc stále zvětšuje. Městské části to chtějí řešit represí: plánují například více pokutovat majitele, kteří po svých psech neuklízí.

Například v Praze 4 se výdaje na úklid po psech zvýšily o 10 až 15 procent, uvedl mluvčí radnice Jiří Bigas. Městská část Praha 10, kde je podle magistrátu nejvíce psů, má dokonce na úklid speciální čtyřkolky. Ani tady poplatky na pokrytí nákladů nestačí; z poplatků radnici zůstalo 2,5 milionu korun, náklady vyčíslila na 3,14 milionu.

V hlavním městě se poplatek pohybuje od 200 do 2250 korun, nejčastěji je to 1500 Kč. Výše poplatku se odvíjí nejen od počtu psů. Záleží také, jestli je pes v domě nebo bytě a jestli je majitel důchodce nebo právnická osoba. Poplatek nemusí platit lidé se zdravotním postižením.

Poplatek za psa na úklid nestačil ani v Praze 3. „Již nyní dotuje Praha 3 úklid chodníků,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. „Další finance, které jdou z rozpočtu radnice – výroba sáčků, doplňování, vyvážení košů, údržba a tak dále,“ dodala.

Jak vychovat majitele psů? Pokutami

Některé městské části tak letos budou pokračovat v kampaních proti nezodpovědným pejskařům. Chtějí například více pokutovat majitele, kteří po svých psech neuklízí.

Praha 3 bude pokračovat v kampani „Žižkov není Šiškov“. Během ní mohou policisté dát pokutu až 10 tisíc korun majitelům psů, kteří po svých mazlíčcích neuklízí. Jen za minulý rok tam podle mluvčí eviduje policie 83 přestupků. „V porovnání s rokem 2018 došlo k nárůstu počtu odhalených přestupků o dvě třetiny,“ dodává.

Častější pokuty plánují podle radního Jiřího Knitla (Praha 7 sobě) i v Praze 7: „Usilujeme o to, aby městská policie zefektivnila pokutování těch, kteří po svých psech neuklízejí.“