Třebíč pomáhá Číně, do sbírky se zapojila celá republika

Třebíč pomáhá Číně, do sbírky se zapojila celá republika (zdroj: ČT24)

Zatímco česká vláda pošle do Číny na pomoc proti epidemii koronaviru deset milionů korun, vlastní iniciativy se chopila Třebíč. Pořádá sbírku pro své partnerské město I-čchang, které je se svými čtyřmi miliony obyvatel druhým největším centrem nejvíce postižené provincie Chu-pej. Třebíč ze svého i z peněz poskytnutých krajem nakoupila zdravotnické potřeby za 100 tisíc korun a sbírku otevřela veřejnosti. Zájem lidí radnici zaskočil.

Na Oblastní charitu Třebíč nosí lidé roušky, dezinfekční gely i další pomůcky pro zvládání koronavirové nákazy. Nejde přitom jen o místní – dary chodí i poštou. „V krabicích jsou především overaly, které jsou tou největší ochranou, roušky, rukavice a návleky,“ popisuje obsah zásilek Eva Vrábelová z třebíčské charity.

Tamní radnice se celý týden musí vypořádávat s vlnou zájmu i dotazů, stalo se z ní jakési neoficiální české centrum pro pomoc I-čchangu. „Přiznám se, že jsme neočekávali, že se takto masivně zapojí prakticky celá Česká republika, že nám budou chodit balíčky z Frýdku-Místku, z Prahy a z dalších koutů,“ líčí starosta Třebíče Pavel Pacal (proTřebíč).

„Nejvíce bude chirurgických roušek, těch ústenek, což je dobře, protože ty v Číně hodně poptávají. Je tady hodně návleků na boty i chirurgických plášťů, latexových rukavic,“ vyjmenovává mluvčí města Irini Martakidisová.

Radnice vyšle humanitární pomoc na cestu dlouhou téměř osm tisíc kilometrů na začátku týdne.

Události: Sbírka pro Čínu (zdroj: ČT24)