V okolí Prahy dál vnikají do domů zloději. Zesíleným policejním hlídkám navzdory

Události: Vloupání do domů v okolí Prahy (zdroj: ČT24)

Ve velké nejistotě žijí lidé ve vilových čtvrtích na jihu Prahy a v blízkém okolí. Policistům se totiž stále nedaří vypátrat gang, který v oblasti koncem minulého roku vykradl 63 domů. Ani přísná bezpečnostní opatření navíc nezabránila dalším případům – zatím poslední se stal v sobotu v Mirošovicích.

Zloděje v Mirošovicích neodradila čidla reagující na pohyb, okna se zámky ani bezpečnostní systém napojený na agenturu. K rozbití dvojitého skla ve dveřích tamějšího rodinného domu použili tři dlažební kostky ze zahrady a kámen. 

O vloupání se majitel domu, který kvůli obavám nechce prozradit identitu, dozvěděl přes aplikaci. „Byl tady alarm, který samozřejmě houkal a volala nám agentura, která nás informovala o tom, jestli chceme aktivovat výjezd,“ popsal. 

S tím majitel souhlasil. Zloději pak vnitřní sirénu našli a rozbili. Bezpečnostní agentura a následně i policie byli na místě zhruba za patnáct minut. Zloději, kteří si vytipovali dům na kraji obce, už ale byli pryč. Bylo kolem sedmé hodiny večer. 

Předtím než  pachatelé utekli skokem z téměř třímetrového balkonu, stihli dům doslova převrátit vzhůru nohama. Nic z něj však nevzali – rodina totiž cennosti od počátku sériových krádeží doma nenechává.

Obyvatelé vily ale ztratili pocit rodinného bezpečí. „Máme syna. Tak to s ním teď musíme všechno zvládnout a probrat to. Budeme věřit, že se z toho časem nějak dostaneme,“ popsal majitel. 

Podle kriminalistů ale zloději – kteří se vloupali do domu v Mirošovicích – do hledaného organizovaného gangu nepatří. „Vycházíme samozřejmě ze způsobu, provedení a jednání pachatele na místě činu,“ popsal mluvčí kriminalistů Zdeněk Chalupa.   

Posilování policejních hlídek

Kvůli krádežím jsou v Mirošovicích posílené policejní hlídky. Česká televize však během čtyřhodinového natáčení na žádnou nenarazila. Podle místních bývají policisté v obci viděni spíš až pozdě večer. 

Policisté intenzivněji hlídkují i v Osnici, kde bylo vykradeno nejvíc domů. I tam teď nově zaznamenali další vloupání. „Měli jsme informaci na pozemku v Osnici. Po ohlášení ti lidé utekli a bohužel se je nestihlo chytit,“ vylíčil místostarosta Jesenice Martin Kuruc (ODS). 

K vloupání v Mirošovicích došlo přesně měsíc od posledního takového činu v obci. V letoším roce jde zatím o čtvrtý případ jižně od Prahy.