Při požáru panelového domu v Kladně zemřela žena, policie mluví o výbuchu

Noční požár v kladenském paneláku nepřežila jedna žena. Čtrnáct obyvatel utrpělo zranění, ošetřeni museli být i dva policisté. Hasiči během zásahu evakuovali všechny obyvatele – do mrazivé noci muselo z domovů odejít 115 lidí. Proč začalo hořet, zjišťují vyšetřovatelé, v úvahu připadá nedbalost nebo úmyslné zapálení. Podle kladenského primátora Dana Jiránka (ODS) je narušená statika bytu, kde začalo hořet, i jednotek bezprostředně nad ním a pod ním. Statik z bezpečnostních důvodů uzavřel vstup a část okolí domu.

Že hoří v panelovém domě v Kladně, se hasiči dozvěděli po třetí hodině v noci na sobotu. Boj s ohněm jim potom trval zhruba hodinu.

„V době příjezdu hasičů byl byt v 11. patře požárem kompletně zasažen a požár se rozšířil i do bytu nad ním do 12. patra,“ popsal mluvčí středočeského hasičského sboru Petr Svoboda, v jaké situaci se hasiči po příjezdu ocitli. Dodal, že zásah značně zkomplikovala špatně zaparkovaná vozidla, kvůli kterým se k hořícímu paneláku obtížně dostávala výšková technika. U požáru zasahovalo dvanáct hasičských jednotek, z toho čtyři profesionální.

Podle policie byly v bytě, kde začalo hořet, patrné známky výbuchu. Uvnitř byla mrtvá žena narozená v roce 1958. Další obyvatel bytu se zachránil, ale utrpěl popáleniny.

Zranění utrpělo při požáru celkem šestnáct lidí, mezi nimi i dva policisté, kteří se nadýchali zplodin, když pomáhali s evakuací. Zdravotníci je preventivně převezli do kladenské nemocnice, stejně jako většinu dalších zraněných, uvedla mluvčí záchranné služby Petra Effenbergerová.

Výjimkou je těžce zraněný muž z hořícího bytu. „Po intenzivní péči včetně připojení na umělou plicní ventilaci byl převezen do pražské nemocnice Vinohrady,“ upřesnila mluvčí.

Lidé, kteří museli z domu v noci odejít, domů zatím nemohou. „Máme k dispozici náhradní ubytování a také materiální pomoc,“ ujistil kladenský primátor Dan Jiránek (ODS). Kdo bydlí v devátém patře a níže, mohl si alespoň dojít pro věci, zbylá podlaží jsou nepřístupná a zůstane to tak.

„Statik rozhodl, že do bytů, které jsou bezprostředně zasaženy požárem – byt, ve kterém hořelo, byt nad ním a byt pod ním – musí být zamezen přístup. Statika je ohrožena, panely mohou být velmi narušeny,“ tlumočil primátor závěry experta.

Kladno zřídilo speciální telefonní linku 727 825 919 k podání základních informací pro obyvatele zasaženého domu.