Bývalý místostarosta Rumburku byl zproštěn všech obvinění. Obžaloba jej vinila z útisku a vydírání

Bývalého místostarostu Rumburku Darka Švába obžalovaného z útisku a vydírání okresní soud v Děčíně zprostil všech obvinění. Někdejšímu členovi ČSSD hrozilo až osm let vězení. Podle mluvčí soudu Martiny Syrůčkové dospěl soud k závěru, že se nejednalo o trestný čin. Obžaloba Švába vinila z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Šváb to odmítal.

Rozsudek je pravomocný, strany se vzdaly práva na odvolání, informovala Syrůčková. 

Místostarosta podle obžaloby strážníky nabádal k tomu, aby problémové lidi odvedli mimo prostory snímané kamerovým systémem, případně se ke kamerám otočili zády, a pak je fyzicky napadli.

„Výsledek té zhruba sedmileté martýrie je, že mě dnes Okresní soud v Děčíně pravomocně zprostil všech obvinění,“ řekl v úterý novinářům Šváb.

Dodal, že se ještě nezamýšlel nad dalšími kroky. Politik opustil po zveřejnění kauzy v roce 2014 ČSSD. V té době byl i krátce ve vazbě, státní zástupce tehdy uvedl, že panovaly obavy, že by mohl ovlivňovat svědky.

O tom, že Šváb nabádal strážníky k nezákonnému jednání, během hlavního líčení mluvilo několik svědků. Dlouholetý místní politik u soudu odmítl, že by městské policisty podněcoval k nezákonným praktikám při jejich službě.

„Nikdy jsem strážníkům neřekl, aby šli za hranu zákona, požadoval jsem po nich nulovou toleranci, která je obvyklá v jiných městech,“ řekl v minulosti před soudem Šváb.