Žalobce zrušil stíhání všech lidí, které policie vinila z úniku fenolu v děčínské chemičce

Státní zástupce zrušil stíhání všech tří lidí, které loni v říjnu policie obvinila kvůli úniku jedovatého fenolu v děčínské chemičce Chemotex. České televizi to potvrdil dozorující žalobce Lubomír Dolana z Okresního státního zastupitelství v Děčíně.

„Bylo zrušeno usnesení o zahájení trestního stíhání fyzických osob a policejnímu orgánu bylo uloženo, aby nadále konal šetření a na základě doplněného šetření znovu rozhodl,“ řekl dozorující státní zástupce Lubomír Dolana z Okresního státního zastupitelství v Děčíně. Podklady k obvinění tří zaměstnanců chemičky podle něj byly nedostatečné. Dolana současně nevyloučil, že až policie důkazy doplní, může nakonec znovu stejnou trojici obvinit.

Havárie se stala na konci dubna 2018 při přečerpávání fenolu z autocisterny do zásobníku. Dva lidé při neštěstí zemřeli a dalších 14 museli ošetřit zdravotníci. Příčinou havárie mělo být podle vyšetřovatelů prasknutí přečerpávací hadice. „Podle znalců je to pravděpodobný důsledek nepříliš vhodného způsobu připojování,“ uvedla v říjnu loňského roku policejní mluvčí Alena Bartošová.

Trojici zaměstnanců chemičky policie následně obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. Jedním z trojice byl pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání fenolu v rozporu s předpisy. Dalším dvěma obviněným policisté kladli za vinu, že v pozici nadřízených pracovníků zanedbali předepsané kontroly.

Nebezpečná látka s leptavými účinky

Děčínský Chemotex je soukromý podnik, který byl privatizovaný v roce 1993. Většinu produkce podle jeho webových stránek tvoří například chemikálie pro strojírenský, stavební, textilní a papírenský průmysl.

Fenol je jedovatá bezbarvá látka, která má leptavé účinky na všechny tkáně. Rychle se vstřebává, poškozuje játra a ledviny a také dýchací a oběhový systém. Při loňské havárii neunikl do kanalizace ani do povrchových vod a nedostal se ani mimo chemičku.